BÜLENT SAYLAM

Koru, yaptığı açıklamada, erken üretim yapan üreticilerin Eylül ayının ortalarında hasada başlayacağını belirtirken, sezonun tüm üreticilere hayırlı olmasını diledi.

“BEREKETLİ BİR SEZON OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Çeltik hasadına az bir zaman kaldığını belirten Koru, açıklamasında şunlara yer verdi: “Bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum. Erken ekim yapan üreticilerimiz, 15 Eylül itibariyle hasadına başlar. 25 Eylül’le birlikte hasat sezonumuz hızlanır. Üreticiler olarak, hasat zamanını bekliyoruz. Umarız, verimler iyi olur ve emeğimizin karşılığını almış oluruz. Sezonun hayırlı olmasını diliyorum.” 

“KURAKLIK VE HASTALIK, TARSİM’DE SİGORTA KAPSAMINDA DEĞİL”

Ahmet Koru, üreticinin, ürününü biçip çuvala koyana kadar devamlı hastalık ve doğa koşullarıyla ilgili sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, “Kuraklık ve hastalık, TARSİM’de sigorta kapsamında değil. Yangın, dolu, sel, toprak kayması gibi olaylar sigorta kapsamında yer alıyor. Sigorta kapsamında, teminat altına alınmamış sıkıntılarla da, karşı karşıya kalma durumumuz oluyor. Üretici olarak, riskli bir durum söz konusudur. Üreticilerin sıkıntısı, üretimden satış yapana kadar devam ediyor” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİ GEÇMİŞ YILLARA GÖRE TAVAN YAPTI”

Koru, üreticinin fiyat anlamındaki beklentilerini şöyle değerlendirdi: “Girdi maliyetlerinin fiyatları geçmiş yıllara göre, tavan yaptı. İğneden ipliğe her şeyin fiyatı arttı. Bundan ötürü de, girdi maliyetlerinde yaşanan artış göz önüne alınarak, bunun üzerinde bir fiyat açıklanması gerekiyor. TMO, fiyat açıklayacağını düşünüyorum. Fiyat açıklanırken, üreticiler düşünülmeli ve gelen zamlar hesaplanarak, bizleri tatmin edici bir rakam açıklanmalı.”

“ÜRETİCİNİN RİSKLERİ BÜYÜK”

Açıklamasının sonunda  verim konusunda da, değerlendirmelerde bulunan Ahmet Koru,“Bazı üreticilerimiz, 800 kilogram ürün biçeceğini hesaplarken, 300 kilogram ürün biçeceğini ifade ediyor. Eğer üretici, dönüm başına 300-400 kilogram ürün biçerse, zarar eder. Üreticinin riskleri büyük. Bundan ötürü de, siyasilerimiz, TMO ve Ankara’daki yetkililerimiz bunları göz önünde bulundurup, iyi bir fiyat açıklamalı. Yerli üretimin desteklenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.