S.S. Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Ahmet Erken, dün Keşan’ın belde ve köylerinde bulunan kooperatif başkanlarıyla bir araya gelerek, süt fiyatları konusunu görüştü.

Saat 11.00 sıralarında Bahçeköy’de bir restaurantta başlayan toplantıya, kooperatif temsilcileri katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda zaman zaman tartışmalar yaşandı.

BASIN TOPLANTIYA DAVET EDİLMEDİ

Bazı üyeleri toplantıya basın mensuplarının alınmamasına tepki gösterirken, “Burada basına kapalı olarak görüşülecek bir konu yok. Basını içeri alalım üyelerimiz de burada neler görüşüldüğünü okusunlar. Aksi halde ‘Yemek yeyip karalarınızı’ almışsınız diyen üyemize cevap veremeyiz.” dedi.

TRAKYA’DA ÜRETİCİMİZİN SÜTÜYLE OYNANIYOR

Toplantıya katılanlardan gelen tepkilere rağmen basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı yaklaşık olarak 1 saat sürdü. Toplantı sonrasında Erken, basın mensuplarına açıklamada bulundu. Ahmet Erken, “Ne kapalı kapılar arkası ne de ikili oyunlardan kaynaklanan bir şey değil. Açık ve net olarak Edirne Tarım Kooperatifleri Birliği, Edirne’de 150 köyün sütünü pazarlayan birlik bölgemizde Trakya’da üreticimizin sütüyle oynanan oyunları sizlerle paylaşmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

KARA CUMA

Basın mensuplarının davet edilmemesine rağmen konuya vakıf olmak amacıyla toplantıyı takip eden basın mensuplarını kutlayan Erken, şunları kaydetti: “Bu Cuma günü biz ‘Kara Cuma’ olarak ilan ediyoruz. 330 ton sütümüz mevcut. Edirne’de ve Türkiye’deki süt fiyatları bellidir. Bölgemizde 193 merkezde toplanan çiğ inek sütlerinin sanayiye sirkülâsyonunu en iyi şekilde yapan, en iyi yağ oranına sahip, sıfır toleranssız pazarlanan, Türkiye’nin kalitesi olan Edirne’deki kooperatif ortaklarımızın sütlerinde Aralık ayından beri oynanan ayak oyunlarının ardından Şubat ayında da oynanmasının sanayiciler tarafından da uygun görüldüğü söyleniyor. Bizde diyoruz ki ‘Bu böyle gitmez bir yerde dur demek gerekir.’ Bizim bugünkü toplantımız ‘anayiciye boyun eğmeyecek miyiz, eğmeyecek miyiz? Bu konuda fikir alışverişinde bulunduğumuz bir toplantı. Son günlerde sosyal medyada, köşe başlarında bizim hakkımızda yorum yapanlara cevap olsun. Bizim cevabımız ortaklarımızdır. Şubat ayındaki dökmüş ve satmış olduğumuz sütlerin fiyatının düşürülmesi noktasında Trakya bölgesindeki ve Güney Marmara’daki sanayiciler, Anadolu’daki sütlerin 80 kuruş, 90 kuruşlara düştüğünü ifade ediyor. Şubat ayının sütlerinin 3-4 kuruş geri çekilmesi için yapmış oldukları toplantılar sonucunda bize gelip bu deklareyi telaffuz ettiler. Biz kabul etmiyoruz. Biz 3 dönem yedişer günlük faturalarımız kestik. Eğer konuşulacaksa Mart ve diğer aylar için konuşulması gerektiğini söyledik.”

ÖNCE ORTAKLARIMIZA SORACAĞIZ

Toplantıda süt fiyatlarının düşürülmesi konusunda üyelere bilgi verdiklerini belirten Ahmet Erken, “Süt fiyatlarının düşmesi ve düşürülmesi konusunda alınan kararları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve genel müdürlüklere de hem basın yoluyla hem de yazılı olarak ileteceğiz. Bu ‘Kara Cuma’da biz diyoruz ki; eylem yapılacaksa eylem yapacağız. Ama önce ortaklarımıza soracağız. Bugün burada toplanma sebebimizde budur. Bu konuda yapacağımız işlerle, eylem veya görüşmelerle ilgili oy birliğe ile vermiş olduğunuz kararınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Hiç kimse bir ortağının sütünün bir kuruş ucuza dahi gitmesini istemez. Bu konuda biz gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Birileri ‘Kooperatifler süt fiyatını düşürüyor’ şeklinde konuşsun. Ama biz diyoruz ki mademki kooperatifler düşürüyor da siz ne yapıyorsunuz? Yarın gazetelerde çıkıp Edirne birliği sütün fiyatını düşürüyor şeklinde beyanat verecek olan kişilere de buradan sesleniyorum; siz ne yapacaksınız, ne gibi bir planınız var, ne gibi kararlar aldınız?” dedi.

BAKANIMIZA BİZZAT İLETECEĞİZ

Basın mensuplarının toplantıda alınan karar ile ilgili sorusuna yanıt veren Erken, “Edirne birliğinin yapacağı görüşmeler ve kooperatif başkanlarının ortaklarından alacağımız sonuca göre eylem yapılacaksa eylem yapılacak. Ama görüşmeler sonucunda firmalarla anlaşılıp sütlerin yine verilmesi çıkarsa, sütleri vermeye devam edeceğiz. Bizim görevimiz üreticinin bir kilo sütünün yerde kalmamasını sağlamak. Anadolu’da sütler yere dökülüyor, 10 günden beri süt alınmayan ilçeler var. Bu konuda Sayın Bakanımızda çok hassas davranıyor. Kendi içimizden seçeceğimiz heyet ile burada oynanan oyunları, üreticiye yapılan zulümleri ve baskıları Sayın Bakanımıza bizzat ileteceğiz.” şeklinde konuştu.