Orman Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı programında bulunan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ağaçlandırma yapılabilecek okul, ibadethane, mezarlık ve köy yollarının tespit edilmesi konulu toplantı dün saat 13.00’te Keşan Orman İşletme Müdürlüğü Lokali’nde düzenlendi.

Toplantıya, Kaymakam Bekir Dınkırcı, Keşan Orman İşletme Müdürü Sebahattin Canbakkal, Keşan Orman İşletme Şefi Murat Aksoy, Korudağ İşletme Şefi Tolga Şener, Çınarlıdere Orman İşletme Şefi Nihat Yıldız, Orman Teknikeri Süleyman Uçar ve köy muhtarları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Orman İşletme Müdürü Sebahattin Canbakkal, “Aralık ayı başlarında başlayan ve Mart ayına kadar devam eden ağaç dikim sezonunda köy giriş ve çıkış yollarının, mezarlıkların, okulların ve ibadethanelerin etrafında bulunan uygun yerlerin ağaçlandırılmasının tespiti için toplanmış bulunmaktayız. Ağaçlar köy muhtarlarımıza ücretsiz olarak temin edilecek. Genelde akasya ve çınar ağırlıklı ceviz ve badem fidanları gelecek. Bizler Keşan Orman İşletme Müdürlüğü olarak ağaçların temininde, dikilmesinde ve teknik konularda her zaman muhtarlarımızın yanında olacağız.” dedi.

Kaymakam Bekir Dınkırcı da yaptığı konuşmada, “Toplulaştırma çalışmalarındaki hazine arazileri ve KÖYDES kapsamındaki parke taşı dağıtımı konularında bizler üzerimize düşün görev ve sorumlulukları yerine getiriyoruz. İli ilgilendirilen konular olduğu takdirde Edirne’ye gönderiyoruz.

Köylerde kullanılmayan okullar ve sosyal tesisler bulunuyor. Bunları eğer köy tüzel kişiliği veya kamusal anlamda kullanmak isteyen olursa müracaatlarını bekliyoruz. 

İlçemizde 2 adet toprak tahlil laboratuarı var. Köy muhtarlarımızdan ve Muhtarlar Derneği’mizden isteğim toprak tahlil oranlarının arttırılması ve erozyonu engelleyebilmek için ağaçlandırma çalışmalarına özverili bir şeklide destek vermeleridir. 1 cm toprak bin yılda oluşuyor. Toprak dediğimiz bitmez tükenmez değildir. Bizler eğer topraklarımızın kıymetini iyi bilirsek bu konuda başarılı oluruz.  Özellikle ihracata yönelik ürün desenlerini geliştirmeliyiz. Bu bir sabır işidir. Sabrederken de bilimsel çalışmak zorundayız.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’mızın ağaçlandırma çalışmasında gelir getirici fidan türlerine ağırlık verelim. Köylerin giriş ve çıkışlarının ağaçlandırılması köylere albeni katacaktır. Bulunduğumuz coğrafyayı güzelleştirecektir. Dikilen fidanları korumak zorundayız. Köylerde bu ya da buna benzer bilgilendirme toplantıları yaparak somut adımlar atalım.

Köylerimize gelir getirecek ve toprağı koruyacak fidan türleri ile belde ve köylerimizin giriş çıkışlarını güzelleştirelim. Hep birlikte bu konunun takipçisi olalım.

Bulunduğumuz coğrafyanın büyük bir bölümü birinci sınıf tarım arazisi, buğday, ayçiçeği ve çeltikte markayız. Bunların dışında uygun alanda diğer ürün desenlerini de uygulamalıyız. Bizim tek sıkıntımız ölçek sorunu bu sorunu çözmez içinde 3 ya da 5 adet fidanla kalınmasın, bu köyde şu çalışma yapıldı ve netice alındı şeklinde örnek göstereceğimiz köylerimiz olsun istiyoruz.” dedi.