Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Birliği’nin 2 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısı’nda göreve gelen yeni yönetimi, görev dağılımını gerçekleştirdi.

Yapılan genel kurulda yönetim kuruluna; Şenol Günday, Ahmet Kırbaş, Kenan Gürbüz, İsmail Kızıl denetim kuruluna ise Arif Hikmet Akbay, Bilal Belli ve Eyüp Bayral seçilmişti.

14 Temmuz 2014 tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şenol Günday, Başkan Yardımcılığına Ahmet Kırbaş ve Muhasip Üyeliğe Rahman Ketenciler seçilerek, birliği 4 yıl boyunca her hususta temsil etmeye hak kazandı.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Günday, kendilerini göreve getiren üyelere teşekkür ederken, üyelerin lehine olacak çalışmalar yapma sürecini başlattıklarını kaydetti. Günday, önümüzdeki günlerde tek tek uygulamaya koymayı düşündükleri çalışmaları şöyle açıkladı:

YEDEK ÜYE SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ

Damızlık üretimin geliştirilmesi amacıyla üyelerimizin bu konuda gerekli bilgi ve donanıma sahip olmalarına çalışacağız. Yine birlikte en büyük sorun olan asıl üye - yedek üye problemini üyelerimizin istekleri doğrultusunda çözeceğiz. Merkez Birliği’nin bünyesinde yapılacak olan küçükbaş suni tohumlama konusunda gerekli eğitimlerin alınması, üyeler ile ilgili daha önceden ortaya çıkmış olan iletişim problemini çözebilmek için Uzunköprü’de irtibat bürosunun açılması, sütün pazarlanması, depolanması ve dağıtılması ile ilgili çıkacak problemlerin çözümlenmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Zamanın ve imkanların el vermesi halinde hazine arazilerinden taşınmaz temin ederek, damızlık çiftlik yerlerinin kurulmasını, hayvan sayısının yoğun olduğu merkez köylerde yıkama havuzu kurulmasını, ihtiyaç duyulması ve talebin gelmesi halinde üreticinin ihtiyaç duyduğu tüm veteriner hizmetlerinin verilmesi için birliğe bir veteriner alınması, üyelerin ürünlerinin pazarlanmasında ortak stratejinin belirlenerek birlik ve beraberliğin sağlanması, üyelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla talep doğrultusunda iktisadi işletme kurulması gibi hedeflerimiz var.”

PAZARLAMA SIKINTISI VAR

Açıklamasının devamında bölgedeki küçükbaş hayvan işletmelerinin karşılaştığı sorunlar hakkında bilgi veren Günday, şunları söyledi: “Pazarlama konusu sıkıntıların başında geliyor. Küpeleme şu anda büyük problemlerin arasında. Üreticimiz küpesini almış ancak vuran yok. Havsa’da da bu tip bir sorun yaşanmış. Küpe bizim hayvanımızın kimlik kartı. Pazarda ekipler tarafından denetimler yapılıyor ancak küpe vurulmuyor. Biz Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzü suçlamak istemiyoruz. Ancak bir sıkıntı var. Müdürlüğümüz de işlerin yoğunluğu nedeniyle zor durumda olabilir. Küpeleme hırsızlık olayları açısından da çok önemli. Olası bir hırsızlık olayında küpe olmadan üretici hayvanın kendisinin olduğunu nasıl ispatlayacak.”

DESTEKLEMELERDEN YARARLANAMIYORUZ

Küçükbaş hayvan üreticilerinin çevre illerle kıyaslandığında mağdur durumda olduğunun altını çizen Şenol Günday, “Örneğin Çanakkale’de hayvancılığın geliştirilmesi açısından büyük hibeler var. Bizim bölgemizde böyle bir durum söz konusu değil. Hal böyle olunca diğer üreticilerle rekabet şansımız kalmıyor. 500 adet küçükbaş hayvana destekleme ödemesi yapılıyor. Bölgemizde kaç kişide 500 baş hayvan var? Üyemiz de bu durumdan şikayetçi. Ayrıca çoban sorunu var, çoban bulamıyoruz. Bir çobanın maaşı en az bin TL. Ancak yine de çoban bulamıyoruz.”

Günday, son olarak tüm vatandaşlarımızın ve birlik üyelerinin önümüzdeki hafta başlayacak olan Ramazan Bayramı’nı kutladıklarını da ifade etti.