SONGÜL KONAR

Keşan Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış Şubesi'nde kurulan satış noktasında üreticiler, 1 yıl boyunca baktıkları hayvanları hazırlayarak, pazara çıkarıp en iyi fiyata satmaya çalışırken, alıcılar da bütçesine uygun kurbanlığı seçmeye gayret etti.

Sabahın erken saatlerinde canlı hayvan pazarına gelen hayvan üreticileri, kurbanlık alacak vatandaşları bekledi.

1960 yılından beri kurbanlık hayvan sattığını belirten Karahisarlı üretici Fikret Ateş: “Hayvanlarımız kötü değil. Yağ yaktırmak için tuz yediriyoruz. Kendi mahsulümüz ile beslediğimiz için daha ucuza mal ediyoruz. Buğday 2,20 TL, fenni yem 4 TL’ye yakın. Ambarımızdan buğday verdiğimiz zaman daha iyi oluyor. Türkiye Cumhuriyeti adaletli bir devlet ama gübrede adalet yok. İnsanların bütçesini soruyorum ve ona göre bir hayvan veriyorum. İnsanlarda alım gücü olmadığı için çok kar yok. Hayvanlarımıza baktık ama acaba satabilir miyiz diye de düşündük” dedi.

Keşan Ticaret Borsası’nın vermiş olduğu hizmetleri değerlendiren Ateş: “Hayvan pazarında ki düzenlemeler çok güzel. İşimizi çok rahat yapıyoruz. Akşamüstü balyamızı getirip hayvanlarımızı burada besleyeceğiz. Aldığımız hizmetlerden memnunuz. Allah devletimize milletimize zeval vermesin” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan Maletepe Köyünden üretici İlhan Küçükgüven yaptığı açıklamalarda arife günü yoğunluk beklediklerini belirterek: “Tatil uzun olduğu için fiyatlar biraz yukarıya doğru gidiyor. Bu sabah 3 bin 900 TL’ye koç satıldı ama büyük olduğu için. Fiyatlar bin 500 TL ile 2 bin 500 TL arası değişiyor. Tatilin uzun olmasından dolayı hareketlilik devam eder. Şu an memnunuz. Küçükbaşa talep var. Aslında büyükbaş daha ucuz ama insanlar toplanmakta sıkıntı yaşıyor” şeklinde konuştu.

Üretici Hüseyin Koyuncu ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tatilin uzun olmasından dolayı umut var. Fiyatlar bin 500, 2 bin 500 aralığında değişiyor. Küçükbaşlar ortalama 2 bin TL civarında satılıyor. Büyükbaşlar ise hayvanların kilosuna 15-50 bin TL arasında değişiyor. Arife ve bayramın ilk günü küçükbaş hayvan satışı daha fazla olur. Bölge de nüfus da arttığı için umudumuz var. Keşan Ticaret Borsası üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Kesim işlemleri çok yoğun. Bu hizmetin iyi olduğunu gösteriyor. Malkara’da mezbaha yeni yapıldı ama şuan orada bu potansiyel yok. İpsala da ki mezbaha özel olduğu halde kapandı. Uzunköprü de bize göre %20’lerdedir. Canlı hayvan pazarında Keşan Trakya’da bir numara.”

Veteriner hekim Fatih Okur, kurban pazarını açtıklarını ve arife günü de yoğunluk beklediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Arife günü yoğunluk bekliyoruz. Bütün taleplere yetişecek kadar hazırlıklarımızı yaptık. İnsanlar umutlu bizde bir artış bekliyoruz. Hem üreticimiz hem de alıcılar kazansın istiyoruz. Pendemiyle ilgili de gerekli önlemleri aldık. Dezenfeksiyon işlemlerimizi sürekli yapıyoruz. Maske ile uyarılarımız yapıyoruz. Her keseye uygun kurban bulunabilecek bir pazar olacağını düşünüyoruz. Bayramın birinci günü de açığız. Alıcılar bayramın birinci günü de gelip kurbanlık alabilirler ve kestirebilirler. Bu konuda da tecrübeli bir kadromuz var.” 

Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Kurban Bayramı öncesi canlı hayvan pazarında gerekli tüm önlemlerin alındığını belirterek, “Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin satışlardan mutlu olduklarını, umutlu olduklarını gördük. Keşan Ticaret Borsamızda 2005 yılından beri hem küçükbaş hem de büyükbaş kurban organizasyonunu yönetim olarak bizler yapıyoruz. Çalışmalarımızı bugüne kadar herhangi kaza ve huzursuzluğa fırsat vermeden, kurban kesen vatandaşlarımızın da sabırlılarıyla bu güne kadar gerçekleştirmiş olduk. Kurban komisyon kararında alınan tedbirlerle ilgili Keşan Ticaret Borsası mezbaha işletmeciliğinde iş akışının daha rahat olması için karmaşaya izin vermeden yönetim olarak tecrübelerimize dayanarak yoğunluğa fırsat vermeden çalışmalarımızı yapacağız. Ticaret Borsası olarak kurban kesecek olan hemşerilerimize ve misafirlerimizden ricalarımız var. Koronavirüs salgınında delta varyantının hızlı bir şekilde arttığını görmekteyiz. Büyükbaş kurbanlıklarda yedi hissedar var. Müftü beyin de açıkladığı gibi yedi kişi kendi aralarında birine vekâlet versinler. Burada ne kadar yoğunluk az olur ise hem pandeminin yayılma riskini hem de burada çalışan arkadaşlarımızın işini de kolaylaştırmış oluruz. Vatandaşların kesim olacak yerlerde gezinmemelerini rica ediyoruz. Bıçaklar ve kesici aletler olduğu kaza riski yüksek olan bir tesisteyiz. Olası bir kazaya sebebiyet vermemek için vatandaşlarımızın kesim salonunda olmalarını istemiyoruz. Tesisimizin üst katında seyir tribünü var. Burada herkes kendi kurbanlıklarının takiplerini yapabilirler. Sakatatlarını kendi alacaklar. Derileri alan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Hava Kurumu var ama vermek istedikleri başka kurum varsa onlara bizim müdahale etme şansımız yok. Bu sene ki kurban bayramında kesilecek olan büyükbaş kurbanlık sayısı 440 civarında. İpsala mezbahasının hizmet vermemesi iş yoğunluğumuzu çok attırdı. Bölgemizde ki Saros Körfezi’nde ki yoğunluk ve kurban bayramından dolayı iki haftadır çok yoğun bir kesim süreci yaşıyoruz. Borsa olarak hem bitkisel hem de hayvansal anlamda yatırımları bölgemize çekmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yatırımlarla devletimizin çok güzel işletmeleri oluyor. Üreticilerimiz de ürünlerini rahat pazarlayabilecekleri tesisler ile onlara avantaj sağlıyor. Keşan Ticaret Borsası adına burada görev yapan 25 personelimize özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.

Daha sonra açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Gülşah Aydoğan, kesim sırasında yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi vererek: “Muayene denetiminde de veteriner arkadaşlarımız olacak. Hayvan dişi ise sağlık raporuyla birlikte sevkli olarak gelmesi gerekiyor. Vatandaşlar bu evrakları veteriner arkadaşlarımıza teslim edecekler. Küpesiz hayvanlar içeriye alınmayacak ve her hayvanın pasaportlarının olması gerekiyor. Bizim istediğimiz yedi kişinin değil birbirlerine vekalet verip bir kişinin içeri girmesi. Pandemi döneminde de olduğumuz için vatandaşlar lütfen bu konuda bize yardımcı olsunlar. HES kodu ve maskesi olmayanların tesisimize alınmayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Herkes sorumluluklarını yerine getirdiğinde çok güzel bir kurban bayramı yaşarız” dedi.

Aydoğan, etlerde bozulma ve kokma meydana gelememesi için ise şunlara dikkat çekti: “Kurban eti kesim sırasında hızlı bir akış olduğu için mezbahada kesilen etten biraz farklı olur. Kurban kesimlerinde yağ oranının fazla olmasından dolayı bakterilerin üremesine zemin hazırlıyor. Bu durum etin soğumasını da etkiliyor. Etleri aldıktan sonra torbadan çıkarmak gerekiyor. Birbirlerine değmeyecek şekilde normal oda sıcaklığında karanlık bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Daha sonra yine açık bir şekilde buzdolabına koymak gerekiyor. Etler 24 saat bir dinlenmenin ardından kesip yenebilir.”