Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle hayvan sevkleri ve kurban kesilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamaya göre, 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren İstanbul’a kurbanlık hayvan sevkinin başlayacağı, İstanbul’a kurbanlık hayvan sevk etmek isteyenlerin büyükbaş hayvanlar için pasaportları, küçükbaş hayvanlar için nakil belgelerini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne getirerek Yurt İçi Canlı Hayvan Sevk Raporu almaları istendi.

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Yetiştiricilerimizin kurbanlık hayvanlarını satmaları sebebiyle hayvan hareketlerinde artış olacaktır. 14 Mayıs 2013 tarihinden itibaren sadece il dışına sevk edilecek canlı hayvan ve hayvansal ürünler için veteriner sevk raporu alma zorunluluğu getirilmiş, il içindeki hareketler ise serbest bırakılmıştır. Ancak büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesinin bulundurulması zorunludur. İlimiz yetiştiricileri yine ilimize ait pazar, borsa veya izin verilmiş olan geçici kurban satış yerlerine hayvanlarını götürürken veteriner sevk raporu almaksızın büyükbaş hayvanlarının pasaportları, küçükbaş hayvanlarının nakil belgeleriyle sevk edebileceklerdir. İl dışından ilimize getirilecek hayvanlar için ise veteriner sevk raporu istenecektir.

Bölgemizdeki en önemli pazar durumundaki İstanbul’a 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren kurbanlık hayvan sevkine başlanacaktır. İstanbul’a kurbanlık hayvan sevk etmek isteyen yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlar için pasaportları, küçükbaş hayvanlar için nakil belgeleriyle başvurarak müdürlüğümüzde görevli resmi veteriner hekimler tarafından düzenlenecek yurtiçi canlı hayvan sevk raporu alması gereklidir.

Edirne merkezinde kurbanlık hayvan satışı, Kurban Hizmetleri Komisyonu Kararı gereği sadece Edirne Ticaret Borsası canlı hayvan alım satım yerinde yapılacak başka bir yerde kurbanlık hayvan satışına izin verilmeyecektir.

Kurbanlık hayvanların kontrolleri görevli veteriner hekimler tarafından yapılacaktır. Kurbanlık hayvan alacak vatandaşlarımızın hayvanların kulaklarında küpe bulunmasına, büyükbaş hayvanların pasaportlarının, küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olup olmadığına, il dışından gelmiş hayvanların veteriner sevk raporu olup olmadığına dikkat etmeleri, sağlıklı ve besili görünen hayvanları seçmeleri, düşkün ve hasta görünen zayıf hayvan almamaları kendi yararlarına olacaktır. Hastalıktan şüphelenmeleri halinde gerekirse görevli veteriner hekimlere danışabileceklerdir.

Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın kurbanlarını öncelikli olarak Bakanlığımızdan onaylı kesimhanelerde, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından izin verilen geçici kurban kesim yerlerinde kestirmesi, cadde, sokak park gibi halka açık yerlerde kesim yapılmaması gerekmektedir. Kesim sonrası kurban edilen hayvanların kulak küpelerinin muhtarlara, il veya ilçe müdürlüklerimize teslim edilerek kayıt sisteminden düşümü yaptırılmalıdır.

Kurban Bayramı süresince görevli Veteriner hekimlerimiz tarafından kesim yerlerinde kontroller yapılacaktır. Kurban kesen vatandaşlarımız kesilen hayvanın iç organlarında veya etinde şüpheli bir durum görmesi halinde görevli veteriner hekimlere bildirmeli ve kontrol edilmesini sağlamalıdır.”

Bilindiği gibi, kurbanlar, Keşan’da da Keşan Ticaret Borsası’nın işlettiği Belediye Mezbahasında kesilebilecek.