Maltepe Köyü Muhtarı Arif Kuşkonmaz ve Siğilli Köyü Muhtarı Ahmet Kafalı, dün yaptıkları ortak açıklamada; Kurban Bayramı’nda hayvan varlığı anlamında sıkıntı yaşanmayacağını belirtti. Hayvan giriş ve çıkışlarının mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden Kuşkonmaz ve Kafalı, köy muhtarlarının yaptırım gücü olmamasından da yakındı.




KUŞKONMAZ: CİDDİ SIKINTILAR VAR

Kurban Bayramı’na az bir zaman kaldığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Kuşkonmaz, şunları söyledi: “Hayvan sağlığında ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız. Mevcut hayvanlarımız için gerekli sağlık önlemleri alınıyor ve şap aşıları yapılıyor. Ancak, bölgeye giriş-çıkış yapan hayvanların kontrol altına alınması gerekiyor. Şu anda, hayvan hareketlerine kimse ‘dur!’ diyemiyor. Hayvan giriş çıkışlarına artık ‘dur!’ denilmesi gerekiyor. Köy muhtarlarının hayvan hareketleriyle ilgili herhangi bir yetkisi kalmadı. Artık, alıcıyla satıcı arasında gerekli işlemler yapılıyor. Bundan ötürü de, gerekli önlemlerin alınarak, düzene sokulmasında fayda var.”

“ŞAP TEHLİKESİ KAPIMIZDA”

Arif Kuşkonmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Anadolu yakasından, Avrupa yakasına hayvan giriş-çıkışları serbest oldu. Trakya bölgesindeki hayvanlar, İstanbul’a satışa gidecek ve satılmayan hayvanlar bölgeye geri dönecek. Bu hayvanlar köye girmeden mezbahada kesilirse, buna herhangi bir itirazımız yok. Ancak, hayvan kesilmeden ahıra konulduğunda hastalığın yayılma tehlikesi var. Yetkililerin bu konuda biran önce önlem alması gerekiyor.”

“BÖLGEMİZDE HAYVAN SIKINTISI YOK”

Kuşkonmaz, sözlerini “Kurbanda hayvan alacak kişilerin, ‘kurbanlık hayvan bulur muyum ya da bulamaz mıyım?’ şeklinde telaş yapmasına gerek yok. Bölgemizde herhangi bir hayvan sıkıntısı yok. Yeterli sayıda hayvan elimizde mevcut.” diyerek tamamladı.

Arif Kuşkonmaz’ın ardından Ahmet Kafalı söz aldı.




KAFALI: “SİĞİLLİ KÖYÜ’NDE HAYVAN ÖLÜMLERİ YAŞANIYOR”

Siğilli Köyü’nde hayvan ölümlerinin yaşandığını belirten Kafalı, şunları söyledi: “Köyümüzde yaşanan hayvan ölümleri bizleri biraz korkuttu ancak yapılan incelemelerde, hayvanların ölüm nedeninin hastalıktan kaynaklanmadığı tespit edildi. Ayçiçeği tarlalarına zararlı böcekler için atılan zehirleri, hayvanlarımız yediklerinden dolayı ölümler yaşanıyor. Ayçiçeği tarlasına atılan zehir 5-6 ay geçse de, yağmur yağmadığı sürece etkisini kaybetmiyor.”

“ÜRETİCİ HAYVANININ YA DA EKTİĞİ

ÜRÜNÜN BEDELİNİ KENDİSİ BELİRLEYEMİYOR”

Kurban Bayramı’nın yaklaştığını ve bölgede herhangi bir hayvan sıkıntısının yaşanmadığının altını çizerek, sözlerine devam eden Ahmet Kafalı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hayvan üreticilerini rahatsız eden konuların başında, fiyatların belli olmaması geliyor. Üretici hayvanının ya da ektiği ürünün bedelini kendisi belirleyemiyor. Bundan ötürü de, üretici zarar eder konuma geliyor. Hayvan yetiştiricileri, umarım bu bayramı zarar etmeden kapatır.”