Keşan Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Veteriner Hekim Mahmut Yıldırır, sivrisinek ve karasinekle yapılan larva mücadelesinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Yıldırır, yapılan çalışmalarla ilgili olarak dün makamında yaptığı değerlendirmede, ilaçlamaya düzenli ve periyodik olarak devam ettiklerini ancak rüzgarlı havalarda ise çalışmalara ara vermek zorunda kaldıklarını belirterek, şöyle dedi: “Programımıza bu yılın mart ayında nasıl başladıysak şu anda o şekilde devam ediyoruz. Her hafta karasinekler için çöp toplama merkezimizi ilaçlıyoruz. Mücavir alan sınırlarımız içerisinde kalan Erikli, Yayla ve Danişment sahillerinde de bu durum aynı şekilde devam ediyor. Aslında, insanlar çöplerini poşete toplayıp, ağzını kapatırsa bu mücadelelerimiz daha da faydalı olur. Görsellik açısından da daha güzel görünür. Çöpler toplanmadıysa, yetkililere haber verdirilerek çöplerini aldırabilirler. Bizim  timimiz 15-20 günde bir sivrisineğin ürememesi için, ayda bir kez de karasineğin ürememesi için derma tedavisini uyguluyor. Bir de ergin sineklerle mücadelelerimiz var. Ne zaman popülasyon başlarsa o zaman sivrisinek müdahalesine başlıyoruz. 3 tane aracımız var. Keşan, Erikli, Yayla, Danişment olarak bunları paylaştırıyoruz. Haftanın 3 ya da 4 günü mücavir alanlarda, yine 3 ya da 4 günü Keşan’da görev yapıyorlar. Bu araçlar hiç durmamak şartıyla, 20 kilometre hızla giderek ilaçlama yapınca etkili oluyor. Konutlardan ya da sokaktan uzak bir yerden geçse bile her yere etki ediyor.”

“RÜZGARLI GÜNLERDE İLAÇLAMA YAPILAMIYOR”

Periyodik ilaçlamanın havanın rüzgarlı olduğu günlerde aksadığına dikkat çeken Mahmut Yıldırır, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlaçlama yaptığımız aracın manevra kabiliyeti de önemlidir. Çok rüzgârlı havalarda bu araçları çıkarmıyoruz çünkü o zaman ilaçlama amacına ulaşmamış olur. Biz sineklerin üremesini engellemek için 15-20 günde bir ilaçlama yaparız. Herhangi bir kanalizasyon patlağı gibi bir durum söz konusu olduğunda bize bildirirlerse biz de arızayı giderip rahat bir ortam sağlarız. Bir sivrisinek 10-15 gün içinde yumurtasını bırakıp uçabiliyor ve uçtuktan 3-4 gün sonra tekrar yumurta yapabiliyor. Bundan dolayı bunların üreyebileceği alanları 15 günde bir ilaçlamak zorundayız. Yapmazsak etkisi geçeceği için sivrisinek yine geri gelecektir. Dişi sineğin üreyebilmesi için kana ihtiyacı var. Zaten ondan sürekli geliyor. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  İyi bir ekibimiz var. Böyle olunca da pek bir sorun olmuyor. Bizim ilaçlarımız tamamen hedefe yönelik. Biz sivrisineklerin larvalarını durduruyoruz. İnsan sağlığına hiçbirinin bir etkisi yok. Kanserojen madde içermeyen ürünleri seçiyoruz. Bu konuda çok titiz davranıyoruz. Bir canlıyı ortadan kaldırırken başka bir canlıya zarar vermek istemiyoruz. Aynı zamanda atılan ilaçlar güneşte hemen parçalanan türde ilaçlar.”

  Siyasiler açıklama yapıyor yol gündeme geliyor. Yolda icraat yok.

Keşan – Enez yolu bölünmüş yol yapılmalıdır. Sahillerdeki yoğunluk bunu zorunlu kılıyor. Yayla, Danişment, Karaincirli, Vakıf, B.Evren, Gülçavuş, Sultaniçe, Enez sahillerine bu yol ile ulaşılıyor.

CHP’li iki milletvekili, yolun bölünmüş yol olması için uğraş içinde olmanız gerekmez mi? Bakan bey, ya siz? Yüreğinizde biraz Edirnelilik oluşabilmişse yolun genişletilmesinin yakın gelecekte sorunun tekrar yaşanacağını yetkililere lütfen aktarın. Bu yol yapıldığında 1960 yılında günde 2 araç geçiyordu. Günümüzde 1960 araç geçiyor. Genişleme çözüm değil.

Çözüm bölünmüş yol.