AYGÜL KONAR

Toprak Mahsulleri Ofisi’nde basın açıklamasında bulunan Keşan TB (Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, alımlar ile ilgili olarak TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Ali Gücüyeter ile çiftçilere bilgilendirmede bulundu.

“YÖREMİZ İÇİN İNŞALLAH HAYIRLISI OLUR”

TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Ali Gücüyeter, lisanslı depoculuk ile ilgili çiftçilere bilgilendirmede bulunarak, şunları söyledi: “Lisanslı Depoculuk, bugün itibariyle faaliyete başladı. Yöremiz için inşallah hayırlısı olur. Keşan için yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi inşallah bu yılda yüksek bir rekolte ile alım yaparız. Lisanslı depoculuk umarız çok daha iyi olur. Alımlara aralıksız devam edeceğiz. İlk etapta daha önce arpa dâhil 8 kot olarak kullanmış olduğumuz ürünü 4 kot olarak alacağız. Geçen yıl aldığımız kotları alacağız. 2-3 gün içerisinde de yeni lisansımızı aldığımız anda 7-8 gruba devam edeceğiz. Yöremize iyi bir hizmet edeceğimizin teminatını veriyoruz. Bizim burası 120 ton kapasitede, saatte 200 ton kapasite ile her iki tarafa da alım yaparsak, 8 saatte günde 1500-2000 ton arası mahsul almış olacağız. Alımlara sabah erken saatlerde başlayıp, gece geç saatlere kadar devam edeceğiz. Alımları hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Kimseyi mağdur etmemek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.”

“DEPOLARI SIFIRLAMAK İÇİN BİRKAÇ GÜN BEKLEDİK”

Mahsul alımlarının bir iki gün geç başlamasıyla ilgili konuşan Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, şunları söyledi: “Sıcaklar yeni başladı. Depomuzda bulunan 2019 mahsullerinin alınması gerekiyordu. Depoları sıfırlamak için birkaç gün bekledik. TMO’da ‘yer yok’ dedi. Kendi mallarında 2019 mahsulleri olmadığından dolayı İpsala’ya göndereceğiz. Kotlarımızı katlama yaparak almaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl ilk kotlar gelmedi desek yeridir. Buğdayına çok iyi bakan, hizmetini yapan üreticilerimiz 1221-1321 sert grubunun birinci grubu ve yarı sert grubunun birinci grubunun ürünlerini alacağız. Alımlarda randevu sistemi yok. Lisanslı depoculuklarda randevu olmayacak. Sıraya gelen geçip mahsulünü bırakacak. Dediğimiz gibi günlük 1500-2000 ton alım yapmayı düşünüyoruz. İnşallah öyle de olacaktır. Ayrıca fiyatlandırmalar tamamen TMO’nun vermiş olduğu fiyatlar olacak. Bizim görevimiz sadece ürünü muhafaza etmek. Fiyatlar yarı sert grupta 1.600, sert grupta 1.650 TL olarak açıklandı.”

“ÇİFTÇİMİZ İÇİN OLMAZSA OLMAZIMIZ TMO VE LİDAŞ”

Daha sonra söz alan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen’de, LİDAŞ yetkililerine, Keşan’daki çiftçiler adına teşekkür ederek, bölgedeki hasat durumu ile ilgili bilgiler verdi.

Şen, konuşmasında, şu ifadelere yer verdi: “Biliyorsunuz bölgemizde 10-15 gündür kısmen yağışlar oldu. Yağış olan yerlerde biçen çiftçilerimizde rutubet olduğu için tüccara gitmek, silo yapmak durumunda kaldı. Yağmurdan önce de biçtirenler var. TMO’nun veya LİDAŞ’ın açılmasını bekleyen çiftçilerimiz vardı. Şu anda bölgemizde biçerdöverler faaliyet halinde. TMO’nun açılması da insanları ateşledi. Çiftçimiz harman yapmayı sevmiyor. Harmandan nakliyeyi sevmiyor. Ürününü tarlasında biçtirerek LİDAŞ’a getirecek. Şu anda Keşan’da hemen hemen biçerdöver girmeyen köy kalmadı. Göreceksiniz birkaç güne buralarda ürününü teslim etmeye gelen çiftçiler sıraya girecek. Ben, çiftçilerimizin sesini duydukları için, onlara kulak verdikleri için, LİDAŞ depolarını çiftçilerimizin hizmetine açtıkları için müdürüm Ali Gücüyeter’e ve başkanım Necmi Kaymaz’a teşekkür ederim. Çiftçimiz için olmazsa olmazımız TMO ve LİDAŞ. Başkanımızın söylediği gibi LİDAŞ, TMO’nun depoculuğunu yapacak. Çiftçi de iyi kalite üreten, buğdayına bakan, mevsim şartlarında uygun olan ürününü iyi bir fiyata satmış olacak. Pazar payı olarak da karşılarında çiftçinin muhatap olacağı devlet var, bir kuruluş var. Çiftçilerimiz için hayırlı olsun.”

“ÜRETİCİ DESTEĞİNİ ALACAK”

Ürünlerini lisanslı depoculuğa getirecek olan üreticilerin, LİDAŞ’ın her türlü desteklerinden yararlanabileceklerini bildiren Gücüyeter, “Üretici desteğini alacak. Bizim burası her yerden ürün kabul ediyor. Malkara, Evreşe, Gelibolu, Uzunköprü dâhil çevremizdeki üreticilerden de buğday geleceğini tahmin ediyoruz. Necmi başkanımıza çok teşekkür ederim, desteklerini hiçbir zaman esirgemedi” diye konuştu.

Son olarak da, Enez ve İpsala’daki TMO’nun depolarına ürün teslim edecek olan üreticilerin, Keşan Lisanslı Depo’ya da ürün dökebileceğini söyleyen Kaymaz, ama Keşan’daki ÇKS kayıtlı olan üreticinin ise ne Büyükevren’e ne İpsala’ya ürün teslimi yapamayacağına dikkat çekerek, alımlarda  randevu sistemi kapalı olduğunu ve Keşan’daki lisanslı deponun genele açık olduğunu kaydetti.