HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Bir üretim sezonunda daha hasat başına gelindiğini ifade eden Lütfü Açar, “Her ne kadar üretim sezonu devam ediyor ise de bazı üretimlerde kısmen de olsa hasat başlamıştır. Özellikle hububat grubundan olan arpa hasadı ile başlayan hasat nadirde olsa buğday hasatlarının da yapıldığı gözlenmektedir. Yağlık gruptan olan kanola hasadına başlanılmıştır. Öncelikli olarak da kanola hasadı tamamlanacaktır. Akabinde hububat hasadı hızlanacaktır. Diğer taraftan bölgemizde ekimi yapılan yem bitkilerin hasatları da yapılmaktadır. Yazlık olarak üretimleri yapılan ve de bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine önemli düzeylerde katkı veren yağlık ayçiçeği ve çeltik ekilişleri de tamamlanmıştır. Yapılan gözlemler neticesinde yağlık ayçiçeklerinde şimdilik gelişmelerin iyi olduğu söylenebilir. Çeltik üretimlerinde ise üretim süresi içerisinde gübreleme ve ilaçlamalar yapılarak üretim devam edecektir. Bu ürünlerde vejatatif gelişmelerine müteakip bu üretimlerin hasadı ile de hasat tamamlanacaktır” dedi.

ARPA VE BUĞDAY VERİMLERİNİN ORTALAMALARIN ÜZERİNDE OLDUĞU GÖRÜLMEKTE

Hasadın bir anlamda bir yıllık emeğin ve masrafların karşılığı olduğunu dile getiren Açar, “Üretim devresi öncesinde yapılan doğru işler ile birlikte üretim devresi süresi içerisinde doğru ve ekonomik girdi kullanılması muhakkak ki verime olumlu etkisi olacaktır. Tabiidir ki yılın iklim gidişatı da üretim üzerinde önemli etkendir. İklim açısından bu üretim sezonunu değerlendirdiğimiz de olumlu bir sezon olduğu değerlendirilebilinir. Çünkü özellikle hububat ve kanola bitkilerinin gelişim devresi süresi içerisinde ihtiyaç duyulduğu devrelerde yağışlar düşmüştür. Son günlerde düşen yağışlarda yağlık ayçiçeklerinin bu devrelerindeki gelişmeleri anlamında olumlu olmuştur. Hasadı başlayan üretimlerin verimi konusunda şu an itibari ile bir değerlendirme yapmak henüz erkendir. Üreticimiz grubundan olan bazı üreticilerimizin arpa ve buğday verimlerinin ortalamaların üzerinde olduğu görülmekle birlikte bazı üretim alanlarında ise ortalamaların altında olduğu tespitlerimiz arasındadır. Kanola üretimlerinde yapılan hasatlarda da 200-325 kg/dekar aralığında ürün verimleri olduğu görülmüştür” diye konuştu.

ÜRETİCİ KESİNLİKLE HASAT ESNASINDA TARLASININ BAŞINDA OLMALI

Lütfü Açar, hasadın başladığı bu devrede üreticinin kesinlikle hasat esnasında tarlasının başında olması gerektiğini vurgulayarak, “Hasadın yapıldığı biçerdöverin tarlada gezen seyyar bir fabrika olduğu görülmelidir. Farkında olmadan arızalar olabilir. Neticesinde de biçimler esnasında ciddi denilebilecek ürün kayıpları olabilir. Bu anlamda da üreticiler biçimi esnasında tarlasındaki ürün kayıplarını kontrol etmeleri önemlidir. % 1 dane kaybının bu günkü ortalama verim ve ürün satış fiyatları dikkate alındığında dekarda ürün kaybının maliyetinin 30-40 TL olduğu hesaplanabilir. Kaldı ki teknik kabullerde % 3 kayıp kabul edilmektedir. Bu kayıpların % 10 seviyesinde olduğu durumlarda dekar hasat ürün kayıplarının 300-400 TL olabileceği bilinmelidir. Önemli bir diğer konu da anızların kesinlikle ama kesinlikle yakılmamasıdır. Anızların yakılması demek geleceğin yakılması olduğu bilinmelidir. Bu vesile ile hasadın başladığı bu günlerde hayırlı bir hasat temennimizdir” ifadelerini kullandı.