Ziraat Yüksek Mühendisi Uzman Tarım danışmanı Lütfü Açar, dün yaptığı açıklamada, hububat ekilişlerinde gelinen devre ile ilgili değerlendirmede bulundu. Açar’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Genel itibari ile hububat üretiminde son uygulamalar devresine girilmiştir. Önümüzdeki günlerde özellikle hububatlar başak çıkarma devresine girecektir. Bu devrenin başında son azot uygulaması yapılmalıdır. Özellikle bu devrede Nitrat formunda azotlu gübreler uygulanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; bu devrede azot uygulaması ne kadar doğru yapılırsa neticesi de o derece olumlu olacaktır. Çünkü bu dönemde yapılan azot uygulaması danenin kalitesi ve de verimi ile direk ilişkilidir. Neticesinde belki de bir yıllık emeğin ve de masrafın karşılığını bu devrede ki doğru uygulamalar ile neticelendirecektir.

Ayrıca bu dönemde özellikle mantarı hastalıklardan olan pas ve küllemeye karşında hububat ekilişleri ilaçlanmalıdır. Tabiidir ki üretici, ekilişlerini gezmeli ve de konu uzmanlarından faydalanarak bu konularda karar vermelidir. Bu şekilde hareket etmesi muhakkak ki menfaatlerine olacaktır.

Biz danışmanlık olarak da sürece katkı vermek amacı ile; Tarım Danışmanı Osman Tuman ile birlikte ikimiz ortaklaşa olarak 14 çeşitten oluşan bir hububat çeşit demonstrasyonu kurduk. Demonstrasyonu, bizlerden danışmanlık hizmeti satın alan Lalacık Köyü üreticilerimizden Meryem Çakıcının, İlçemiz Kozköy’de Edirne- Keşan Karayolu bitişiğinde işlediği arazi üzerinde kurduk.  Kurmuş olduğumuz bu demonstrasyona Trakya Araştırma Enstitümüzden temin ettiğimiz 1 Tritikale, 3 Arpa ve de 5 adet buğday çeşitlerine ilave olarak, ilçemizde Tohumluk üretimi yapan Tekcan Tohumculuktan temin ettiğimiz 4 çeşit buğday tohumlarına ilave olarak üreticimizin de kendisinin temin ettiği 1 buğday tohumu olmak üzere toplamda 14 çeşit olarak kurulmuştur.

TARLA GÜNÜ YAPACAĞIZ

Bizler bu demonstrasyondaki ekilişlerimizi  5 Kasım 2015 tarihinde yaptık. Bugüne kadar yapılması gereken uygulamaları da zaman itibari ile üreticimize söyleyerek uygulattık. Bundan sonra da uygulanması gerekenleri de zaman itibari ile uygulatacağız.

Tabiidir ki üreticilerimiz demonstrasyonumuzu gezsinler. Zamanı geldiğinde de burada bir tarla günü de yapacağız. Neticesini de üreticilerimiz ile paylaşacağız.

Şunu da hemen ifade etmek isterim ki Sertifikalı Tarım Danışmanlığı yapan bizler,  Tarım Danışmanlığı yaptığımız konular üzerinden mevzuatımız gereği bu ve de buna benzer eğitsel ve de görsel faaliyetlerde bulunmamız gibi bir mecburiyetimizin de olduğunu hatırlatmak isterim.”