Uzman Tarım Danışmanı ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Muhasip Üyesi Lütfü Açar, hububat üretiminde olumsuzluğun görüldüğünü ifade ederek, bu olumsuzluğun, kök çürüğü-kök karması hastalığı olduğunu belirtti.

Hububat üretim alanlarında son günlerde bazı olumsuzlukların görüldüğünü söyleyen Açar, bu olumsuzluklardan birinin Take-Ali (Çökerten) halkın tabiri ile kök çürüklüğü-kök kararması hastalığı olduğunu ifade etti. Hastalığın, kök boğazı hastalığı ile karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Lütfü Açar, “Kök boğazı hastalığı farklı, kök çürüklüğü hastalığı farklı olduğunu belirtmek isteriz. Bu yılın diğer getirdiği bir olumsuzluk da buğday sineğinden kaynaklanan hububatlarda viruzal hastalıklardır. Aslında bu üretim sezonunda hububat ekilişleri kısmen de olsa uygun zamanda ekildiğini söyleyebiliriz. Ancak yılın ılık gitmesi bu iki olumsuzluğun çıkmasına neden oldu. Özellikle şubat ayının hava ısısının mevsim normallerin üstünde seyretmesi bu iki olumsuzluğun başlıca nedeni olmuştur.” şeklinde konuştu.

TOHUM İLAÇLAMASI YAPILAN BU ALANLARDA TAKİP EDİLMEKTEDİR

Buğday sineğine karşı zamanında ilaçlı müdahaleler neticesinde yaşanan olumsuzluğun kısmen önlendiğini belirten Açar, “Ancak zamanında yapılmayan veya hiç ilaçlama yapılmayan ekilişlerde bu yöndeki olumsuzluklar kendini göstermeye başlamıştır. Kök çürüklüğü veya kök kararması hastalığı konusunda ise uyarılarda bulunmak istiyoruz. Aslında hububat ekilişlerinde bu hastalık, bölgemizde geçen yıllarda da görülmüştür. Özellikle 2014 yılında yaygın bir şekilde ortaya çıkmış ve ciddi anlamda zararlara sebebiyet vermiştir. 2015 yılında ise kışın kısmen sert geçmesi bu hastalık bir önceki yıla göre az görülmüştür. Bu yıl da yine kışın ılık geçmesi neticesinde bu hastalığın kısmen tekrar görülmesine neden olmuştur. Bu nedenle kök çürüklüğü veya kök kararması hastalığına karşın yeşil aksam kimyasal ilaçlaması yoktur. Ancak bu ekim sezonunda tohum ilaçlaması şeklinde bir ilaç piyasaya sürülmüştür. Neticede ekim sezonunu başında tohum ilaçlaması kısmen uygulanmıştır. Tohum ilaçlaması yapılan bu alanlarda takip edilmektedir.” diye konuştu.

EN ÖNEMLİSİ İSE DENGELİ VE DOĞRU BİR GÜBRELEME PROGRAMI UYGULANMALIDIR

Sözlerinin son kısmında Açar, bahse konu hastalığa karşı en önemli mücadele şeklinin, ekim öncesi kültürel tedbirler alınarak yapılması olduğunun vurgulayarak, “Bunun için de sık ekimden kaçınılmalı. Erken ekim yapılmamalı, bölgeye uygun tohum çeşidi kullanılmalı. En önemlisi ise dengeli ve doğru bir gübreleme programı uygulanmalıdır. Bunlar ile birlikte özellikle diğer mantarı hastalıklar ile zamanında etkin bir mücadele yapılmalıdır. Bu nedenle her fırsatta ifade etiğimiz üzere ekim öncesi hazırlık devresinde üreticimiz bu konuda ne kadar duyarlı olur ise neticesi de o doğrultuda olumlu olur.” ifadelerine yer verdi.