HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Azalan dünya topraklarına karşın artan dünya nüfusunun ihtiyacı olan gıdanın önemli bir stratejiye sahip olduğunun geçen zaman süreci içerisinde anlaşıldığını belirten Lütfü Açar, “Gıdanın önemi ortaya çıkması ile de mevcut üretim tekniklerinin de değişmesine neden olunmuştur. Özellikle gıdanın üretiminde çeşitli kimyasalların kullanılmasına başlanılmıştır. Bunun doğal bir sonucu olarak çevre ve gıdanın kirlenmesi ile karşı karşıya kalınmıştır. Neticesinde güvenli gıdanın tüketime arzı konularında çalışmalar başlatılmıştır.  Avrupa’da özellikle yaş meyve ve sebze pazarının hâkim olan perakendeciler, 1997 yılında bir araya gelerek tüketicilerine güvenilir ürün satmak amacı ile EUREP adı altında bir araya gelmişlerdir. 1999 Yılında bugünkü İyi Tarım Uygulamalarının temelini oluşturan EUREPGAP standartlarını oluşturmuşlardır. EUREPGAP standardı 2007 yılında revize edilerek tüm dünya ülkeleri tarafından kabul görmüş ve GLOBALGAP adını almıştır. Bütün bu gelişmeler neticesinde satıcıların sattıkları ürünlerin tüketicilere zarar vermeyecek özelliklerde olmasını güvencesini sağlanmışlardır. Diğer bir ifade ile gıdanın üretimden itibaren izlenebilirliği sağlanmıştır. Ülkemiz de bu gelişmelere kayıtsız kalmayıp aynı esaslara dayanan İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği 08.09.2004 tarih yayınlanmıştır. Mevzuat, 7 Aralık 2010 tarihinde revize edilerek daha kapsamlı bir standartlar bütünü halini almıştır” dedi.

İHRACATA YÖNELİK MEYVE VE SEBZE ÜRETİMLERİNDE KISMEN DE OLSA UYGULANIYOR

İyi tarım uygulamalarının gerek dünyada olsun gerek ise ülkemizde olsun tüm yayımlanan standartlar doğrultusunda uygulanmasına yönelik tedbirler alınarak uygulanma gayreti içerisinde olunduğunu ifade eden Açar, “Peki, ülkemizde uygulanmaya konulduğu tarihten günümüze bu konuda nasıl bir sonuçlar elde edilmiştir? Sorusu aslında hala tartışma konusudur. Evet, bakanlık iyi tarım Uygulamalarını destekleme kapsamına alarak desteklenmesini sağlamıştır. Ancak bu konuda desteklemelerin yeteriz olması üreticiye pek cazip gelmediği söylenebilir. Diğer taraftan pazar şartlarında da iyi tarım logosu ürünlerin değer bulmaması da iyi tarım uygulamalarının istenilen düzeylerde uygulandığı söylenemez. Özellikle ihracata yönelik meyve ve sebze üretimlerinde kısmen de olsa uygulandığı görülmektedir. Netice itibari ile meyve ve sebze ağırlıklı üretimlerin yapıldığı bölgelerde uygulamanın gayreti içerisinde olduğu görülmektedir. Tarla ziraatı üretimlerinde geçmişte iyi tarım uygulanmasına başlanılmıştır. Uygulanma fırsatı bulmadan kaldırılmıştır. Bölgemizi ilgilendiren çeltik üretimleri iyi tarım uygulanması kapsamında olduğu görülmektedir. Ancak oluşan masraflar karşısında çeltik üretim alanlarında da gereği gibi uygulandığı söylenemez. Hayvancılık sektöründe de gereği gibi uygulandığı söylenemez. Ancak bal üretiminde kısmen de olsa uygulandığı ifade edilebilir” diye konuştu.