Uzman Tarım Danışmanı ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Muhasip Üyesi Lütfü Açar, kış döneminin bitmesi ve önümüzdeki süreçte gelişim dönemine giren bitkilerin gelişimi ve uygulanması gerekenler hakkında bilgi verdi. Lütfü Açar şunlar söyledi: “Gün itibariyle tarımsal üretimin bugünlerini bir değerlendirmek istersek şunları söyleyebiliriz. Güzlük ekilişlerden olan probat grubu ve yarım gruptan olan kanola bitkilerinin şuanda kış dönemine müteakip bahar uygulamalarının başında olduğumuz günler, özellikle bu günlerde her iki gruba da azotlu gübre uygulanması gerektiği bir döneme girmek üzereyiz. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde kanola ve buğday probat grubuna özellikle üre formunda azotlu gübreler kullanılabilir. Bu arada kanola da şöyle bir yol izlenebilir, üretici bu konuda tercihini yapabilir. Kükürt içeren sülfatlı bir gübre uygulaması faydalı olur ve önümüzdeki günlerde üre takviyesine de gidebilir. Burada şunu söylemek istiyoruz evet bitki fizyolojik olarak kış soğuğunu aldı üşümesini aldı artık bundan sonraki gelişme dönemine girdi. Her döneminde başak dönemine kadar azota ihtiyacı olacaktır. Bunun için önce üre sonra nitrat uygulaması yapılması gerekir ve şayet üretici tercih hakkında üreyi 1 seferde kullanma yönünde meyilli ise acele etmesine gerek yok bu ayın 20lerini bekleyebilir fakat 2 sefer uygulamayı düşünüyorsa da bugünlerde ilk uygulamayı yapabilir akabinde 15 20 gün sonra 2. Uygulamayı yapar. Böyle bir uygulama yapılması uygun olur. Biz her zaman şunu da söylüyoruz üretimde her zaman 3 devre önemlidir. 1 Ekim öncesi ekim esnası ve ekim sonrası biz şuanda ekim sonrası olan devredeyiz tabi ki ekim öncesi hazırlığında ve ekim devresinde ne kadar doğru iş yapmışsak bundan sonraki uygulamalarda ona paralel doğru sonuç verir.”

FARKLI TARIM ÜRÜNÜ OLARAK BÖLGEMİZDE MISIR VE LAVANTA

Bölgemizde farklı tarım ürünü olarak Mısır ve Tarımı değerlendiren Açar, “Belli başlı ana ürün probat grubu 2. ana ürün ayçiçeği ve sulu şartların 1. Grubu çeltik var. Bölgemizde bunlar var farklı olarak. Silaj mısır ve darı mısır gün geçtikçe aslında artışı yönünde bir meyil gösteriyor. Mısır tarımı geçmişte bölgemiz için önemli bir üründür yani ayçiçeği kadar önemliydi ama geçen zaman süresi içerisinde mekanizasyon huhubat ve ayçiçeği lehine mısırın aleyhine geliştiği için mısır tarımı bölgemizde geriledi ancak son yıllarda mısır yönündeki mekanizasyonunda gelişimi ile mısırda da bir gelişme olacağını görüyoruz. Şuanda mısır eken üretici önce silaj amacıyla ekiyor silajını yapamazsa daneye bırakıyor dane olarak biçiyor kurutma ünitelerinde mısırını kurutuyor ve satma imkanı buluyor. Bu yönde üretici bu anlamda mısır tarımına doğru eğilim olduğunu görüyoruz. Bölgemiz için bir alternatif olacak. Lavantada bu bölge için yeni bir ürün yeni bir bitki şuanda Trakya araştırma enstitüsü bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor iyi incelendiği zaman ekilebilir ama tabi bunun bu anlam tarımda bir kültürel yapı her zaman söyleriz aleti, ekipmanı, al satı, depolanması, işlenmesi, pazarı, sürülmesi üretimin değişik safhalarını oluşturur Lavantada görebildiğimiz kadarıyla demonstratif nitelikli çalışmaların başlatıldığını görüyoruz.” dedi.