SONGÜL KONAR

Açar, düzgün olmayan bir yağış rejimi sonucunda istenilen çıkışların olmadığını söyledi. 

“BİTKİSEL ÜRETİM AÇISINDAN GEÇEN YILDAN DEVAM EDEN KURAKLIK VAR”

Son günlerde düşen yağışların hububat ekilişlerinde çimlenmeyen tohumun çimlenmesi için çimlenen tohumun da güçlenmesi yönünde faydalı olduğunu ifade eden Açar, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemizde güzlük ekilişler Eylül ve Ekim aylarında, geçmiş yılların tecrübe ve tavsiyeleri ile yapıldı. Bu yıl uzun bir kuraklık yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Bitkisel üretim açısından geçen yıldan devam eden kuraklık var. Sonbahar döneminde düşen yağışları fırsat bilen çiftçimiz ekilişlerini Kasım ayı içerisinde tamamladı. Mevsim itibari ile bu ekilişlerin doğru zamanda olduğunu söyleyebilirim. Düzgün olmayan bir yağış rejimi ile birlikte istenilen çıkışların olmadığını yer yer görüyoruz. Son günlerde düşen yağışlar hububat ekilişlerinde çimlenmeyen tohumun çimlenmesini, çimlenen tohumun da güçlenmesi yönünde faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde düşen yağışlar, özellikle hububat ekilişlerinin gelişmesi anlamında olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki günlerde neler olur bilemeyiz.”

“DOĞRU İŞLER YAPILMALI”

Teknik anlamda da bazı tavsiyelerde bulunan Açar, “Üreticimiz ekim ile beraber doğru işler yapmalı. Gübreleme programını ekim ile beraber planlamalı, tohum miktarını ekim ile beraber planlamalı. Şu andaki çıkışlar, bitkilerin fizyolojik anlamında dışarıdan bir girdi uygulamasına gerek olmadığını herhangi bir gübre ve ilaç kullanılmasına gerek olmadığını söyleyebiliriz. Bitki önümüzdeki kış dönemi içerisinde kendi üşüme periyodunu da içerisine aldıktan sonra önümüzdeki Şubat ayı itibari ile bahar dönemi uygulamasına geçeriz. Bu dönemde de doğru işler yapılmalıdır. Sezon tüm çiftçilerimize hayırlı olsun. Şu andaki yağışların genel anlamda yetersiz olduğunu ama bitkisel ve hububat ekilişlerinde, kanola ekilişleri ve yüzlük dönem ekilen yem bitkileri için bu yağışların olumlu olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. 

“KONUNUN UZMANLARINDAN BİLGİ ALARAK HAREKET ETMELERİNDE BÜYÜK FAYDA VAR”

Son olarak çiftçilere uyarı anlamında not düşen Açar, sözlerini şöyle sonlandırdı:“Mevsim ılık devam ediyor. Geçmiş yıllarda yaşanan bazı olumsuzluklar olduğunu görüyoruz. Buğday sineği diye tabir edilen sineğin, zaman içerisinde bitkilerde sıkıntılar yarattığını görüyoruz. Bu anlamda üreticimiz dikkatli olmalıdır. Yine de teknik kuruluşlardan, konunun uzmanlarından bilgi alarak hareket etmelerinde büyük fayda var.”