HABER MERKEZİ

“GIDA, ÜLKELERİN GÜNDEMİNİ MEŞGUL ETMEYE DEVAM EDECEKTİR”

Açar, şu ifadeleri kullandı: “Çoğalan dünya nüfusuna karşılık azalan dünya toprakları. Bu gerçek karşısında çoğalan insanların beslenmesinden öte sağlıklı beslenmesi de önemlidir. Diğer bir ifade ile güvenilir ürün üretilmesi ile birlikte üretilen gıdanın da israf edilmemesi de önemlidir. Bu itibar ile de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü (FAO) gınanın taşıdığı bu önemi itibari ile de kendi kuruluş tarihi olan 16 Ekimi, dünyada “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanılmasını kararlaştırılmıştır. Nitekim dünyada ve de ülkemizde de 30 yılı aşkın bir süreç içerisinde 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kutlanılmaktadır. Kutlamalar genel itibari ile ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılmakta ve de gıda israfının taşıdığı önemi üzerinde durulmaktadır. Gıdanın israf edilmemesi önemlidir. Bu amaçla da toplumların bu konuda bilinçlendirilmesi önemlidir. Özellikle yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme sorunlarının gündemde tutulması ne kadar önemli ise de üretim fazlalığı gıdaların paylaşılması da önemlidir. Bu açıdan da bakıldığı zaman gıda ülkelerin gündemini meşgul etmeye devam edecektir.” 

İsrafın aslında geniş kapsamlı bir kavram olduğunun altını çizen Açar, sözlerini şöyle noktaladı: “Üretilen gıdanın kullanımı esnasındaki önemi ne kadar önemli ise de üretim den kaynaklanan üretim yanlışlıkları da gıda üretiminin israfının diğer bir boyutunu oluşturduğu gerçeği de görülmelidir. Bu itibar iledir ki 16 Ekim Dünya Gıda Günü aslında bir günle sınırlandırılmamalıdır. Çünkü tüketim ne kadar süreklilik arz ediyor ise üretimde aslında o kadar süreklilik oluşturduğu gerçeği görülmelidir. Gıdanın üretim esnasındaki önemi ile birlikte tüketim ve de güvenilir ürün tüketimi konusunda toplumların bilinçlendirtmesine yönelik her ne kadar bir günle kutlanıyor ise de yine de önemlidir. Ancak her günün 16 Ekim olarak önemli olduğu gerçeği de görülmelidir.”