CENGİZHAN AKTAN

 

Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Trakya Birlik), ayçiçeği alım fiyatını 1,17 TL  olarak açıklamasına tepkiler sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen’in basında yer alan açıklamalarını da eleştiren ayçiçeği üreticileri, gazetemizi ziyaret ederek tepkilerini dile getirdiler.

Sezen’in fiyatı yeterli bulmadığını açıklamasına rağmen AK Parti Hükümeti’ne teşekkür ettiğini ve fiyatı Trakya Birlik’in belirlemediğini ifade ettiğini hatırlatan üreticiler, Rafet Sezen’e seslenerek, “Sizi biz üretici birliğimizin yönetimine seçtik ama fiyatı siz belirlemediğinizi söylüyorsunuz. Ayçiçeği fiyatını kim belirliyor? Trakya Birlik ‘fiyatı biz belirlemedik’ diyor. Bakanlar ‘fiyatı biz belirlemedik’ diyor. Fiyatı dünya piyasaları belirliyorsa, dünyada ne oldu da geçen yıl 1,5 lira olan ayçiçeği 1,17’lere geriledi?” diye sordular.

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandıklarını, tohum, gübre ve ilaca para yetiştiremediklerini de ifade eden ayçiçeği üreticileri, “Madem fiyat belirlemede hükümetin ve Trakya Birlik’in etkisi yok, girdi maliyetlerimizi de dünya piyasaları belirlesin. Biz de mazotu, tohumu, gübreyi, ilacı dünyanın diğer ayçiçeği üreticileriyle aynı maliyetlerle kullanalım!” diyerek dünya piyasalarıyla rekabet eder hale gelebilmeleri için üretim maliyetlerinin düşmesi gerektiğini vurguladılar.

TRAKYA BİRLİK:

“PİYASA GERÇEKLERİ…”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu ise, yaptığı yeni açıklamada yine ithal maliyetleri ve Anadolu’daki ayçiçeği piyasasından örnek vererek, “Birliğimizin açıkladığı fiyatları eleştirenlerin piyasaların gerçeklerini bilmelerinde yarar olduğu düşüncesindeyiz” dedi.

 

2013/2014 iş yılı ayçiçeği alım kampanyasında dün itibariyle 260 bin ton ayçiçeği ürünü alınmış olduğunu, bunun tutarının 317 milyon TL’ye karşılık geldiğini belirten Trakya Birlik Yönetim Kurulu, açıklamada şu bilgilere yer verdi:

“Bugüne kadar üreticilerimize borç tahsilatları, ürün satışları ve nakdi olarak 145 milyon TL ödeme yapılmış olup, bakiye miktarın ödemeleri haftada 2 gün (Salı-Perşembe) olmak üzere devam etmektedir.

       

Türkiye genelinde ayçiçeği hasadı %80 oranında, Birliğimiz faaliyet bölgesinde ise %90-95 oranında tamamlanmıştır.

 

Ayçiçeği ithal maliyetleri %40 yağlı ayçiçeği için 1.140-1.150 TL/TON seviyelerinde olup, iç piyasada 900-1.100 TL/TON seviyelerinde seyretmektedir.

 

Trakya’da faaliyet gösteren sanayicilerimizin ihtiyacı olan yağlık ayçiçeğini İç Anadolu bölgesinden %44-45 yağlı olarak 1.080-1.100 TL/TON (%40 ham yağ karşılığı 1.000-1.020 TL/TON) nakliye dahil fabrika teslimi olarak temin ettikleri gözlemlenmektedir.

 

Birliğimizin açıkladığı fiyatları eleştirenlerin piyasaların gerçeklerini bilmelerinde yarar olduğu düşüncesindeyiz.”