AYGÜL KONAR

 Çelik, özellikle son yıllarda kuraklığın ciddi anlamda konuşulmaya başlandığını ve bu konuda devletin en üst kademesinden başlanarak bilgilendirmelerde bulunulmaya başlandığının altını çizdi. 

Bu konudaki en dikkat çeken vurgulamanın, damlama sulama yöntemi olduğunu dile getiren H. Çağrı Çelik, iklim değişiklikleri ve su kaynaklarındaki azalmaların, yetiştiricileri önemli ölçüde etkilediğini, buradaki çözümün de damlama sulama ile ürünlerin verim ve kalitelerini garanti altına alınabilecek olmasından geçtiğini ifade etti. 

“YAPAY ZEKAYA SAHİP TOPRAK ALTI DAMLAMA SULAMA YÖNTEMİ GELİŞTİRDİK”

Kuraklığın konuşulduğu günlerde, yetiştiricilerin suyu daha etkili kullanmak için damlama sulama yöntemine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Çelik, açıklamasında şunlara yer verdi: “Yetiştiricilerimiz artık suyu daha etkili nasıl kullanabileceğini düşünüyor. Dolayısıyla, biz de yetiştiricilerimizin suyu nasıl daha az kullanarak maksimum verim elde edebileceklerini araştırarak bazı yöntemler geliştiriyoruz. Bu anlamda, yapay zekaya sahip toprak altı damlama sulama yöntemi geliştirdik. 700 dönümlük alana uyguladığımız 180 bin metre uzunluğundaki toplam damlama sulama boru hattı ile su kullanımını minimum düzeye inmesini sağlıyoruz. Bu kapsamda arazi içerisinde su havuzu hazırlanıyor ve buradan toprak altına döşenen damlama sulama sistemi, arazinin büyüklüğüne göre hem mali yükün hafiflemesi, hem de suyun idareli kullanılması anlamına geliyor. Uygulanabilecek olan bu proje ile enerji, gübreleme ve sulama gibi yetiştiricilerimizin en önemli girdi maliyetleri en aza inecek.” 

“SULAMAYI DAHA ETKİLİ ŞEKİLDE KULLANABİLİYORUZ”

Artık damlama sulamalarının toprak altına indirilmesinin, ülke genelinde her kesim tarafından konuşulan önemli konular arasındaki yerini aldığını belirten H. Çağrı Çelik, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Böylece toprak altındaki kaynaklarımızdan kullandığımız suları, arazinin her köşesine yayabiliyor, dolayısıyla da sulamayı daha etkili şekilde kullanabiliyoruz. Bu da maliyetin yanı sıra üretimin devamlılığı için önemli bir adım oluyor. Bilindiği gibi üretimde su, her şeyden önemli bir yere sahip. Burada unutulmaması gereken en önemli konu, su kaynaklarımızın daha az ve daha yararlı şekilde nasıl kullanabileceğini tespit edip bu uygulamayı hayata geçirebilmektir. Yeraltı kaynaklarımızı daha verimli kullanmamız için bu projeler de artık devletimizin gündemindeki konuların başında gelmektedir.”