MURAT ARKAN

Keşan Ziraat Odası Başkan vekili Rıfat Mangır, 21 Ocak 2017 Cumartesi günü Trakya Birlik Yönetim Kurulu tarafından,%40 yağ oranlı ayçiçeğinde 1,655 TL/Ton, %45 yağ oranlı ayçiçeğinde 1,779 TL/Ton,%50 ayçiçeğinde 1,903 TL/Ton olarak açıklanan ayçiçeği kesin alım fiyatlarını değerlendirdi.

KEŞAN YAĞLI TOHUMLAR YÖNETİCİLİĞİNDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Mangır, dün Keşan Ziraat Odası yönetim kurulu ile yaptığı basın açıklamasında, açıklanan fiyatın çiftçilerde hayal kırıklığına yol açtığına değinerek, şunları söyledi: “Çiftçimizde büyük bir hayal kırıklığı yarattı bu fiyatın açıklanması. Çiftçimiz çok daha umutluydu fiyatlardan. Hayal kırıklığı yaşadı çiftçi. Keşan Ziraat Odası olarak Keşan Yağlı Tohumlar yöneticiliğinden açıklama bekliyoruz fiyat konusunda. Aradaki çiçek fiyatıyla bu fiyat arasında yine fark var. Rakamlar hiç yakalanmıyor. Uçuk rakamlar var çiçek bazında değerlendirdiğimizde. Neden Yağlı Tohumlar yönetiminden açıklama bekliyoruz, Keşan Yağlı Tohumlar yönetimi olarak Edirne’deki yönetimi belirliyor. Orada söz sahibi olan yönetim.”

ÇİFTÇİMİZİ VERİM DEĞİL, YAĞ ORANI KURTARDI

Çiftçileri bu sene ayçiçeğinde kurtaran yağ oranının olduğuna dikkat çeken Mangır sözlerini şu şekilde tamamladı: “Çiftçimiz bu yıl verim kurtarmadı, çiftçiyi yağ oranı kurtardı. Fiyat olarak güzeldi de, kırk yağ oranına göre değerlendirdiğimizde bizim burada 45-50 yağ oranları geldi. Verim değil, yağ oranı kurtardı. Ortalama 45 yağ oranı geldi. %40 yağ oranlı ayçiçeğinde 1,655 TL/Ton yeterli değil. Çiftçimizin beklentisi geçen yıl 130 TL fark açıkladı yağlı tohumlar. Bu yıl onun üzerinde bekliyordu çiftçimiz. Geçen yıl bu kadar fiyat farkı da yoktu. Verilen fiyat daha az. Şuan da piyasadaki çiçek yağ oranı 1580 TL, verdiği fiyatta 1655 TL oluyor. Şuandaki çiçek %40 yağ oranında 1825 TL. Biz %40 yağ oranından koyuyoruz. 150 TL tonuna fark vermesi gerekirken 75 TL verdi. Yarı yarıya . Çiftçide büyük hayal kırıklığı yarattı. Bir açıklama yapsınlar.”