Keşan Ziraat Odası Başkan vekili Rıfat Mangır ve yönetim kurulu, Trakya Birliğin açıkladığı ayçiçeği alım fiyatıyla ilgili dün bir basın açıklaması düzenledi. Saat 13.30 sıralarında gerçekleştirilen açıklamada Mangır, ayçiçeği alım fiyatını eleştirdi.

%3 FARK BİZ ÇİFTÇİLERE LAYIK GÖRÜLDÜ

Enflasyon ortalaması ile Trakya Birliğin çiftçiye verdiği artış arasında büyük farkın olduğuna vurgu yapan Mangır, şunları söyledi: “Tüm çiftçilerimiz ve kamuoyu tarafından bilindiği üzere; Türkiye’de enflasyon ortalama % 10, Trakya Birliğin çiftçiye layık gördüğü artış %3 olmuştur. 2015 yılında Trakya Birlik tarafından % 40 yağ ayçiçeği 1.475 TL/ton avans fiyat açıklanmış ve daha sonra da 130 TL fark fiyatı belirlenmek suretiyle 1.605 TL/ton kesin fiyat verilmiştir.

2016 yılında ise 1.580 TL/ton avans fiyat açıklanmış ancak ne yazık ki geçtiğimiz günlerde açıklandığı üzere sadece 75 TL fark fiyatı belirlenmiştir. Böylece 2016 yılı kesin alım fiyatı 1.655 TL/ton olmuştur.

Kısaca Trakya Birlik geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında sadece %3 farkı üyeleri olan biz çiftçilere layık görmüştür. Yaklaşık mevcut enflasyonun 1/3’ü kadar bir fiyat farkı oluşmuştur.

Çiftçiden harmanda alınan (%40 yağ) ayçiçeği piyasada 260 TL/ton fark görmüştür. Bugün Trakya Birliğin bizden 1.655 TL’ye aldığı %40 yağ ayçiçeği piyasada 1900-1930 TL/ton arasında satılmaktadır. Aynı %40 yağ ayçiçeğini dışarıdan ithal eden firmalar ise 2.055 TL/ton maliyetle karşılaşmaktadır. Ortalama 1.915 TL/ton fiyattan 1.655 TL/ton fiyatı çıkardığımızda 260 TL/ton Trakya Birlikte kalmıştır.”

TRAKYA BİRLİK ARTIŞI ÜRETİCİ LEHİNE YANSITMAMIŞTIR

Çiftçinin enflasyona karşı korunması gerektiğine değinen Mangır, şu şekilde devam etti: “Trakya Birlik tarafından da çeşitli açıklamalarda belirtildiği üzere avans fiyat açıklanmasının sebebi ‘Üretici lehine gelişen piyasa fiyatları doğrultusunda üreticinin eline geçen fiyatın arttırılmasına olanak sağlamaktır.’ fiyatlar harmandan sonra piyasada üretici lehine artmış ancak ne yazık ki kendi açıklamalarının aksine Trakya Birlik tarafından bu artış üreticiye yansıtılmamıştır. Trakya Birlik 130 TL ek fark vermeli ve toplam ek fark 205 TL olmalıdır. Bu durumda çiftçi ancak enflasyona karşı korunur. Trakya Birlik elde ettiği 260 TL/ton karı çiftçiyle paylaşmalı ve en azından 130 TL/ton ek fiyat daha vermelidir. Böylece çiftçiye vereceği toplam fark 75+130=205 TL olacaktır. Bu durumda da 2015 fiyatları dikkate alındığında ortalama %9’luk bir artış sağlanacak ve fiyat artışı mevcut enflasyon ile uyumlu hale gelecektir.”

ÇİFTÇİMİZİN HAKLARINI ISRARLA SAVUNMAK HEPİMİZİN GÖREV BORCUDUR

Keşan Yağlı Tohumlar yönetiminden ilave gayret bekliklerini belirten Mangır, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Keşan Yağlı Tohumlar Yönetim Kurulunda görev yapan arkadaşlarımız da bizler gibi çiftçilerden oluşmaktadır. Yine Keşan Yağlı Tohumlar Kooperatifi önemi sayıda genel kurul delegesine sahip olup son seçimlerde gösterdikleri tavır ile Trakya Birlik Genel Merkez Yönetim Kurulunun belirlenmesinde çok etkili olmuşlardır. Kısaca Trakya Birlik Merkez Yönetim Kurulunun Keşan Yönetim Kurulu ve delegelerine karşı vefa borcu vardır. Bu vefanın Trakya Birlik tarafından gösterilmesinin talep edilmesi gerekmektedir. Temsil ettiğimiz çiftçimizin haklarını ısrarla savunmak hepimizin görev borcudur. Trakya Birlik Merkez Yönetim Kuruluna açık çağrımızdır. Bu haksızlığı ortadan kaldırmanızı bekliyoruz. Ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceğimizi bildiriyoruz.”