Merkezi Keşan’da bulunan Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, 16 Ağustos 2014 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Mavi Dil hastalığının küçükbaş hayvanlarda sıkça rastlanmaya başladığını bildirerek, hastalığın Keşan bölgesinin %70’ine yayıldığını ve tek tük ölüm vakalarının görülmeye başlandığını söyledi.

“AŞI DIŞINDA BİR TEDAVİSİ YOK”

Mavi Dil hastalığının, Kırklareli’den Keşan bölgesine kadar neredeyse etkili olmadığı bir yerin kalmadığını ifade eden Günday,  5 köyün 3’ünde bu hastalığa rastlamanın mümkün olabileceğini kaydetti. Küçükbaş hayvancılık yapan Keşan’ın bazı köylerinde, Mavi Dil hastalığı nedeniyle hayvan ölümlerinin meydana geldiği bilgisinin gelmeye başladığını kaydeden Şenol Günday, köylere yayılan hastalığın çok ileri seviyeye gelmediğini, ancak yine de en acil önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, “Ölümlerin git gide artmasından korkuyoruz. Veterinerlerden aldığımız bilgilere göre, Mavi Dil hastalığı, aşı dışında tedavisi olmayan bir hastalıkmış. Biz, yönetim olarak üyelerimize önlem amaçlı mesajlar geçtik. Önlem olarak da, hastalığın sinek vasıtasıyla yayıldığı için sinekle mücadeleye dikkat çektik. Çünkü bu hastalığın kan yoluyla geçtiğini öğrendik. Sinekle mücadelenin de kolay bir iş olmadığı kesin. En azından hasta olan hayvan bir yere kapatılabilir. Ateş düşürücü ilaçlar ve sık sık yıkama yapılarak, hayvandaki ateşin yükselmesini önledikten sonra bu hastalığı atlatan hayvan oluyormuş. Fakat kuzuların bu hastalığı atlatamadığı söyleniyor.” dedi.

“KURBANLIK İÇİN BAKILAN KUZULAR ŞİMDİDEN SATILMAYA BAŞLANDI”

Önceki gün aynı zamanda birlik üyesi de olan Kırklarelili bir üretici ile görüştüğünü ve hasta olan 10 adet küçükbaş hayvanını aşı yaptırarak kurtardığı bilgisini aldığını vurgulayan Günday,  Keşan ve civarında kuzu bakan üreticilerin ise korku içerisinde olduğunu söyledi. Günday,“Kuzu bakan üreticiler, hastalığın hayvanlarına bulaşabileceği korkusuyla satıyor. Üretici korkuyor ve elindeki hayvanları satmaya başlıyor. Bu da fiyatların geriye doğru gitmesine neden olabilir. Kuzularını Kurban Bayramı’na kadar bakmaya niyetli olan üreticiler bile artık ellerinden çıkartabiliyor.” şeklinde konuştu.

“HASTALIĞIN YAYILMASINI ÖNLEMELİYDİK”

Hastalığa karşı mücadele için küçükbaş hayvanlara vurulan aşının 21 gün içerisinde vurulması gerektiği yönünde bilgi aldıklarını da sözlerine ekleyen Şenol Günday, “Şu anda hayvanlarımıza vurulacak bir aşı yok. Aşının gelmesi için aradan 10 gün geçse, 20 gün de aşının tamamlanması sürse, 1 ay gibi bir zaman yapıyor. Zaten bu süre sonunda çevrede görünen sinek azalacak. Önemli olan aşıdan önce bu hastalığın bölgemizde yayılmasını önleyebilmekti.” diye konuştu