HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Mehmet Ali Yetim, dün yaptığı açıklamada, pancarda kotanın kaldırıldığını aktararak, Alpullu Şeker Fabrikası’nın yeniden faaliyete geçmesinin çiftçinin elinde olduğunu belirtti.  

Trakya Bölgesi’nde bulunan Alpullu Şeker Fabrikası’nın kapatıldığını hatırlatan Yetim, “Geçen yıllarda 35 bin ton kota konulmuştu. Ama bu da fabrikanın 35 bin tona çalışamaması anlamına geliyor. Bundan dolayı da fabrika kapatılmıştı. Geçen yıl Trakya olarak 65 bin tona ulaştık. Fakat bu rakam 100 bin tonu aşması durumunda Alpullu Şeker Fabrikası açılacaktır. Bundan ötürü de, çiftçilerimiz 5 gün içerisinde ‘pancar ekmek istiyorum’ derse, Keşan’da şubemiz var ve oraya başvurabilirler. Gerekli bilgiyi şubeden alabilirler.” dedi.

100 BİN TONU GEÇERSEK, FABRİKA ÇALIŞACAKTIR

Mehmet Ali Yetim, Alpullu Şeker Fabrikası’nın yeniden açılmasının bölgeye katkı sağlayacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Fabrikanın bacasının tütmesi, 100 milyon liralık bir değerin bölgemize girmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda, bin 500-2 bin kişiye iş alanı oluşturulmuş olacak. Ayrıca, çiftçi buğday ve ayçiçeğinde çok zor günler geçiriyor. Bundan ötürü de, pancar üretimi çiftçi açısından kurtuluş anlamına gelmektedir. Ayrıca, pancar ekimi yapmak isteyen ancak, kota olması nedeniyle, ekim yapamayan çiftçilerimiz vardı. Çiftçilerimiz, ekim yapmak için başvuruda bulunurlarsa ve 100 bin tonu geçersek, fabrika çalışacaktır. Kantarlar kurulacak ve fabrikanın bacası tütecektir. Pancarda, kota kaldırılmasından ötürü duyarlı çiftçilerimiz başvuruda bulup, fabrikanın çalıştırılmasını sağlasınlar. Dolayısıyla, şuanda, fabrikanın bacasını tüttürmek çiftçinin elindedir. Pancarın birçok şeye faydası var. Örnek vermek gerekirse, 1 dekar pancar, 10 dekar çam ağacının oksijenini vermektedir. Ayrıca, çiftçimizin ve hayvancılığımızın kazanması adına son derece önemlidir. Bölgenin kazanması adına, çiftçilerimizin gerekli duyarlılığı göstermesinde fayda var.”