AYGÜL KONAR

Yetim, yaptığı açıklamada, Tarım Bakanlığı’nın destek programını anlayabilmenin mümkün olmadığını söyleyerek, kim üreticilik yapıyorsa desteğe onun ihtiyacı olduğunu belirtti.

“ÜLKEMİZDE ÇİFTÇİLİK YAPMAK ÇOK ZOR”

Diğer bölgelerdeki çiftçilerle de görüşmeler yaptıklarını ifade eden Mehmet Ali Yetim, ülkede çiftçilik yapmanın çok zor olduğunu belirterek, “1980’den sonra çiftçiliği azaltmak için kanunlar bile çıkarıldı. Şirketlerin ellerine geçmesi sağlandı. Hatırlayın lütfen, köylerde yaşayan, çiftçilik yapanlar yüzde 25-30 idi. Yüzde 8’lere inmesi için neler yapıldı. Para kazanmak bir kenara, geçinemez duruma getirilerek şehirlere göç etmeleri sağlandı. Şimdi bu en son ki koronavirüs olayı dünyada gıdanın önemini gözler önüne serdi. Maalesef 40 yıl mücadelenin ardından ülkemiz tarımda ihracatçı bir duruma getirildi. Bizleri yönetenler bunun farkına vardı mı zannetmiyorum” dedi. 

“ÇİFTÇİNİN ELİNE GEÇEN BİR ŞEY YOK”

Türkiye’nin pirinç ve ayçiçeği üretiminin yüzde 60’ını Trakya’nın yaptığına dikkat çeken Yetim, “Neden derseniz, Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı destek programına bakmak yeterli. Türkiye’nin pirinç ve ayçiçeği üretiminin yüzde 60’ını Trakya yapıyor. Mısırda da üretim azımsanmayacak düzeyde. Siz ayçiçeği ve çeltikte üretim merkezi olan tohumları Trakya’ya vermeniz gerekirken nerelere veriyorsunuz? Yoksa siz Trakya’yı yok hükmünde mi görüyorsunuz? Konuşulan paralara bakıyoruz, rakamla içinde boğulacağız lakin çiftçinin eline geçen bir şey yok. Verilmesi gereken ayçiçeği desteklerini dahi veremediniz. Eğer hangi ürünün nerde yetiştiğini bilemez iseniz yine çiftçiyi ezmeye devam ederseniz çok kısa bir zaman sonra gıdaya ulaşmak konusunda halk sıkıntıya düşerse çiftçiler sorumlu olmayacaktır” şeklinde konuştu.