Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’de süt üretim maliyetlerinin yüksek olması ve yeteri kadar yem bulunamaması nedeniyle, süt ürünlerinin az tüketildiğini belirtti.

Süt fiyatlarının yüksek olmasına karşın, bu durumun üreticiye olumlu yansımadığını ve yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle süt üreticisinin kar edemediğini kaydeden Meriç, tüketicinin de pahalı olduğu için yeteri kadar süt tüketmediğini söyledi. Türkiye’nin, ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yemin hammaddesini büyük ölçüde ithal ettiğini belirten Meriç, “Yeteri kadar yem bitkisi yetiştirilemediği için yerli tarımda maliyetler yüksek. Bu durumda yem fiyatları tavan yapıyor. Türkiye, kaba yem bitkilerini yetiştirmeye ekolojik olarak çok uygun. Bu nedenle tarım arazilerine hiçbir şekilde imar verilmemesi gerekiyor.” diye konuştu.

YEM BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN İYİ BİR SEVİYEYE GETİRİLMESİ GEREKİYOR

Meriç, açıklamasının sonunda atıl durumda olan köy meraları ve vasfını yitirmiş orman arazileri gibi alanların bakanlık tarafından iyi bir çalışmayla tarıma kazandırılması gerektiğini söyleyerek “Arazi koruma kanunu genişletilip daha kapsamlı bir çalışmayla arazi veriminin düşürülmesinin giderilmesi ve devletin teşvik etmesiyle yem bitkisi yetiştiriciliğinin iyi bir seviyeye getirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.