Mahmutköylü meyve üreticisi Kemal Akyüz, dün yaptığı açıklamada,  armut bahçesinde hasadın tamamlanmak üzere olduğunu ancak bölgemizde bir soğuk hava deposu olmaması nedeniyle ürününü değerinin çok altında bir fiyata satmak zorunda kaldığını söyledi.

SOĞUK HAVA DEPOSU ŞART

14 dönümlük bahçesinde mevsimin son hasat ürünü olarak Deveci Armudu’nun yetiştiğini ve ürününün çok iri ve lezzetli bir durumda olduğunu bildiren Akyüz, “Ancak toplayıp muhafaza edecek bir yer olmadığı için malımı nerden baksan yüzde elli zararına satmak zorunda kaldım. Kilosunu toptan 1.5 liraya sattığım malımı Keşan pazarına çıkarıp satma imkanım olsaydı en azından 3 liaraya satar ve kapanın elinde kalırdı. Eğer bölgemizde meyve yetiştiriciliği geliştirilecekse bunun yanına uygun bir soğuk hava deposu olması da şart. Yoksa bu işten para kazanmak mümkün olmayacak” diye konuştu.

BU İŞİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAK İSTİYORUM AMA

Geçen hafta sonunda Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Mehmet Emin Akay ve Dr. Yılmaz Boz’un meyve bahçesini ziyaret ettiklerini ve çok beğendiklerini de ifade eden Akyüz, Keşan’da bu işi en üst düzeyde yapmak istediğini ancak Kaymakam Bekir Dınkırcı dışında hiç kimseden umduğu desteği göremediğini kaydetti. Kaymakam Dınkırcı’nın karşılaştıkları sorunları çözümlenmesiyle kendilerine çok büyük destek olduğunu defalarca tekrarlayan Akyüz, “Buna karşın İl Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bölgemizden tek üretici olarak file desteği için başvurdum. Ama nedense kabul görmedi. Bunu bir türlü anlayabilmiş değilim” şeklinde konuştu.

MAHMUTKÖY’DEKİ ESKİ ASKERİYE DEPOLARI SOĞUK HAVA DEPOSU OLSUN

Mahmutköy Muhtarlığına bırakılan askeriyeye ait eski depoların soğuk hava deposu olarak değerlendirilebilineceğini de söyleyen Akyüz,Köy muhtarlığı bu konuda bir süre önce yaptığı açıklamada bunun mümkün olabileceğini söylemişti. Ama bu konuda da herhangi bir gelişme olmadı. Bu şartlarda bahçeciliğin bölgemizde geliştirilmesini istemek ve bu işe yatırım yapmak boşuna” dedi.

TARSİM SİGORTASI TAM BİR KANDIRMACA

Mevsim başında bahçesinde yaşadığı zarara ilişkin TARSİM Sigortası’ndan yararlanıp yararlanmadığı sorusunu da cevaplandıran Akyüz şöyle konuştu: “TARSİM bu konuda bana herhangi bir ödeme yapmadı. 32 ton mal zarar görmesine rağmen beş kuruş alamadım. Bahçemde 8 eksper gelip rapor tutmasına rağmen hepsi kağıt üzerinde kaldı. Bence TARSİM tam bir kandırmaca. TARSİM benim gibi bir çok üreticiyi kandırarak güvenirliğini yitirmiştir.”