Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, dün yaptığı açıklamada, süt fiyatlarındaki tutarsızlık hakkında konuştu. Nevzat Meriç, bu ayki süt fiyatlarının 1 lira on kuruş olduğunu belirterek, “Birlik olarak üreticiden topladığımız fiyat budur. Şubat ayı süt paraları 15 Mart 2016 tarihinden itibaren ödenmeye başlayacak. Edindiğimiz bilgiye göre Köy-Koop üreticilerden sütü 1 lira 7 kuruşa alıyor. Bu fiyat onlara hayırlı olsun.” dedi.

NEDEN KOOPERATİFLER HİÇ BİR ŞEYE İTİRAZ ETMİYOR

Kooperatiflerin hiç birinin bu duruma ses çıkarmadığını ifade eden Meriç, “Üzülerek söylüyorum ki, kooperatiflerin hiç birinden ses çıkmıyor. Neden kooperatifler hiç bir şeye itiraz etmiyor. Bunlar acaba köylüsünü bilgilendiriyor mu? KÖY-KOOP Başkanı Ahmet Erken köylere gidip kooperatif kurun demesini biliyor. Kendileri gizli yerlerde toplantı yapıyorlar ama diğer toplantılara katılmıyorlar. Herkesin artık bunları görmesi gerekiyor. Ahmet Erken kooperatif başkanlarının hepsini arayıp toplantıya gitmeyin demiş. Bu ben toplantıdan kaçıyorum demektir. Ancak kendileri toplantı yapıp süt düştü müjdesini veriyor. Kooperatiflerin hiçbirinden ses çıkmıyor. Edirne’de yapılan toplantıda Keşan’dan kooperatif başkanı sadece iki kişi vardı. Hepsine toplantıya gelmeyin diye telefon gelmiş. Bir başkan hangi vicdanla firmayı süt firmasını arayıp sen de fiyat düşür der. Benim sütümün çoğunu Danone firması alıyor. Neye dayanarak firmaları arayıp fiyatları düşürün diyor? Piyasalar kötüleşirde fiyat düşebilir. Bu oturulur konuşulur, bir orta yol bulunur.” şeklinde konuştu.

BU AÇIKLAMALARIMI KOOPERATİF BAŞKANLARI VE ÜRETİCİLER DUYSUN

Meriç açıklamasının devamında şunları belirtti: “Bu açıklamalarımı kooperatif başkanları ve üreticiler duysun. Kooperatif başkanları üreticilerine bilgi vermiyor. Biz sütü 1 lira 10 kuruştan satıyoruz, kooperatif 1 lira 7 kuruştan. Bu karışıklığın sebebi nedir? Firmalara da sesleniyorum. Bu durum böyle gitmez. Bu üretici onların oyuncağı değil. Bir gün kozlar bizim elimize geçer. Biz de o zaman gereğini yaparız. Üreticiyle alay edercesine fiyat düşürmesinler. Üreticiyle oyun oynamasınlar. Her ay 2-3 kuruş düşürüyorlar. Benim döktüğüm, Danone firması fiyatın düşmesini istemiyor. Bakanımıza da sesleniyorum. Çiftçilerin durumuna el atılmalı. Firmalar üreticileri sütünü almam diyerek tehdit etmeye başladı. Maalesef üreticiye sahip çıkmıyorlar.”

GEREKİRSE EYLEM YAPMAYI PLANLIYORUZ

Edirne’deki toplantıda eylem yapma üzerine görüşüldüğünü söyleyen Meriç, “Gerekirse eylem yapmayı planlıyoruz. Bunu yapmamız gerekiyor. Ben açıklamalarımda Süt Konseyi’nin verdiği kararın arkasında olduğumu söylemiştim. Bir üretici beni fiyatlardan haberi yok şeklinde eleştirmiş. Bizim fiyatlardan haberimiz var. Düşmemesi için direniyoruz. Şimdi herkes fiyatları düşürünce en fazla bir ay diretebiliyorsun. Önümüzdeki günlerdeki süt fiyatlarına kesin bir şey söyleyemiyoruz.” dedi.