AYŞİN SEÇİL GEZER

ÇİFTÇİ KENDİ HALİNE BIRAKILMIŞ DURUMDA

Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasat başlamış ortada fiyat yoktu. Fiyat olmadığı gibi Toprak Mahsulleri Ofisi gerekli çalışmalarını, hazırlıklarını yapmamış. Çiftçi kendi haline bırakılmış durumda. Fiyatın açıklanması konusunu sürekli gündeme getirdik. Çiftçinin arkasında durmayıp, fiyat açıklamamaları yetmezmiş gibi gıda ürünlerinde, hayvan ürünlerinde verginin sıfırlanması gibi bir durumla karşı karşıya kalındı. Bu açıklama bölgemizdeki çiftçileri kalbinden vurdu. Çünkü fiyatlar 90 kuruşun üzerindeyken birden 80 kuruşlara doğru gerilemeye başladı. Tüccarda nasılsa ithalat yapılacak, biz daha düşük fiyata alabiliriz mantığıyla çiftçiyi zorladı. Edirne’de 3 bin ton malın borsaya geldiğini biliyoruz. Diğer ilçelerde de çok yüksek oranlarda borsalarda işlem gördü. Ama çok kişi de malını dökmeden geriye götürdü. Emeğinin karşılığını alamadığını düşünen çiftçimiz malını dökmeden geri döndü. Çiftçimiz daha fazla mağdur edilmesin diye uyarılarımızı yaptık. Ama yetkililer yine uyarılarımızı dikkate almayıp yüzde 3 gibi bir zam verdiler ve 94 kuruş şeklinde bir fiyat açıklandı. Bu fiyat üreticiyi üzdü. Tarım Bakanlığı ve yetkilileri çıkıp Türkiye’deki ekilebilir arazilerin 2016 yılında yüzde 12’sinin ekilmediğinden bahsediyor. Böyle devam ederse bu sayı yüzde 15, yüzde 20’lere kadar çıkabilir. Çünkü üreten adam para kazanmadığı zaman üretim yapar mı? Yapmaz. Üretmeyen bir toplum nasıl kendini besleyecek ve nasıl ayakta duracak? Trakya, tarımda Türkiye’nin başkenti diyebileceğimiz bir bölge. Türkiye’de üretilen çeltiğin yüzde 50’si Edirne’de üretiliyor. Ayçiçeğinin yüzde 25’i, buğdayında yüzde 3’ü bölgemizde üretiliyor.”

YETKİLİLERE SESLENİYORUM; BU YANLIŞTAN DÖNÜN

İnsanların artık üretimden kaçar duruma geldiklerini ifade eden Hakan Özkan “Yanlış tarım politikaları arazilerimizin elimizden çıkmasına neden oluyor. Buradan yetkililere sesleniyorum; bu yanlıştan dönün. Toprak Mahsulleri Ofisi bu fiyatlar açıklanmasına rağmen 2 ay sonrasına randevu veriyor. Böyle bir sistem olabilir mi? İktidarda olduğumuzda Tarım Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaları incelesinler. Ofis gecenin 12’sine kadar açık tutulmuş, mal alınmış. Şimdi ise saat 5 olduğu zaman kilitliyor. Hafta sonları açmıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? TMO çiftçinin kara gün dostudur. Baktığımızda kara gün dostu olmayı bırakın düşmanı gibi davranıyor. Buradan tekrar yetkililere sesleniyorum. Fiyatta üreticiyi mağdur ettiniz, en azından malını alın. Malını da almıyorsunuz. Üreticimiz zaten borç batağında.”

Hububat desteği konusuna da değinen Hakan Özkan sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yıllardır yüzde 3’lük bir buğday desteği söz konusu. Yıllardır 1 kuruş arttırmıyorlar. Söylüyoruz, uyarıyoruz. Her şey artıyor da bu destek niye artmıyor? Kimsenin umurunda değil. Bir başka konu ise Başbakan çiftçiye mazotun yarısını vereceklerini söyledi. Fakat piyasa da dolaşan rakamlara baktığımızda böyle bir durumun olmadığı aşikâr. Hükümet söylediğinin arkasında durmuyor. Gübrede, mazotta, ilaçta verecekleri yüzde 50 desteği bekliyoruz. Çiftçimizin hakkını, alın terini verin.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ