Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi ve eski pancar üreticisi Şaban Gemici, Alpullu Şeker Fabrikası yöneticilerinin geçen cumartesi günü Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda düzenlediği ve bölgemizdeki pancar ekişlinin arttırılmasını amaçlayan toplantıyı değerlendirerek, “Kendileri ektiler, kendileri biçtiler. Çiftçiden teslim aldıkları pancarın şeker oranını sezon sonunda hiçbir grup başkanını yanlarına almadan fabrikada belirlediler ve “Şeker oranı düşük çıktı, kota yüksek çıktı” deyip çiftçiye verdiler satırı. İlk önce şapkayı önlerine koyacaklar ve hatanın nerede olduğunu anlayacaklar” dedi.

ORTALAMA FİYAT DEYİP ÇİFTÇİNİN MALINI UCUZA ALDILAR

Pancar çiftçisinin üretim için hiçbir müdahale şansının olmadığını ve fabrikadan gelen tohumu, fabrikanın verdiği gübreyi kullandığını kaydeden Gemici, şöyle konuştu: “Çiftçi pancar üretiminin hamallık tarafında. Tohumu veren, gübreyi veren pancar şirketi, bana tohum verirken söylemiyor ki bu pancarın şeker oranı düşük diye. Hangi tohumu verirse onu ekiyorum. Malına bakan çiftçi de dekar başına onların belirlediği 5 tonluk kotanın üzerinde ürün alıyor.  Birim alanda mal fazla alıyoruz ama şeker oranı düşük diye pancarın bedelini yıllarca düşük belirlediler. Ortalama şeker oranı baz alınarak fiyat belirlemesi yaptılar.”

BU FAZLA ŞEKERLER NEREDEN ÇIKTI?

Yıllar önce basına sızan haberlere göre bazı sezon sonlarında işlenen şeker pancarları sonucunda üretim fazlası elde edildiğini duyduklarını da belirten Gemici,Demek ki çiftçinin malını düşük şeker oranından hesaplayıp parasını verdiler ama üretim hesaplananın üzerinde gerçekleşti. Bunun kaynağı şeker pancarı ise ve şeker oranı düşük ise bu fazla şeker nereden çıktı? diye sordu.

ŞEKER ORANI DÜŞÜK DİYE HER SEFERİNDE PARAMI KESTİLER

Alpullu Şeker Fabrikası yetkililerinin üretimin arttırılmasını isterken ilk önce kendilerinin bir şeyler yapması gerektiğini de ileri süren Gemici, şunları söyledi: “İlk önce fabrika yetkilileri şapkayı kendi önlerine koyup düşünecekler. Hatanın nerede olduğunu anlayacaklar. Millet söküm için gün istedi ama grup çavuşları gün vermedi. Yağışlar geldi millet perişan oldu. Çiftçiler çamurun içinden 3 motorla çekerek bir araba pancar çıkardı. Bu şekilde teslim alınan pancardan yüzde 20 ya da 22 fire kesildi. Çiftçinin alınteri yıllarca bu şekilde çalındı. Ben kendim 3 dönem pancar ektim ama şeker oranı düşük diye her seferinde param kesildi. Para kazanmak bir yana zarar ettim. Pancarı 110 lira diye ektik 90 kuruştan para aldık. 60 lira diye ektik, 48-50 kuruştan para aldık. Hep “Şeker oranı düşük, şeker oranı düşük” dediler. Bu da tohumdan kaynaklanıyorsa kabahat fabrika yetkililerinde. Tohumu veren kendileri, gübreyi veren kendileri. Bunun belirleyicisi çiftçi değil. Çiftçi sadece tarlayı hazırlayıp eken ve mahsulü yetiştiren. Ben yıllarca pancar ektim ama artık ekmiyorum. Son birkaç yıldır hiç ekmiyorum.”

İKİ BAKANLIK AYRI TELDEN ÇALIYOR

Pancar şirketinin çiftçinin güvenini tekrar kazanması için fiyat politikasını mutlaka değiştirmesi gerektiğini de ifade eden Gemici,Madem Türkiye’nin gelecek nesillerini düşünerek şeker pancarı üretimini arttırmamız gerekiyor, o zaman bu sorunların ortadan kaldırılması gerekir.  Sağlık Bakanlığı ülkemizde obezitenin ortadan kaldırılması için kampanyalar başlatırken,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  nişasta bazlı şekerin önünü açıyor. İki bakanlık ayrı telden çalıyor. Bugün gidin bakın bakalım hiçbir pastanenin ya da şeker ile ilgili üretim yapan bir imalathanenin hiç birinin önünde bir çuval şeker görebilecek misiniz?  Ondan sonra bize “Sağlıklı nesiller için zarar edeceğinizi bilseniz bile pancar ekin” diyorlar. Bize bu öneriyi yapanlar acaba 1 aylık maaşlarından feragat ederler mi? Bunu da çok merak ediyoruz.”

1 DEKAR PANCAR ÜRETİMİNDE 16 İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Pancar üretiminin tarımda istihdama çok büyük bir destek verdiğini ve bir dekar pancar üretimi sırasında tam 16 tarım işçisinin çalıştığını da kaydeden Gemici, açıklamasını şöyle tamamladı: “Ben bundan sonra zarar edemem. 3-5 sene ektim arka arkaya zarar ettim.  Türkiye’de işsizlik var diyorlar ama 1 dekar pancar 16 tarım işçisinin emeği ile fabrikaya gidiyor. Tarım sektöründe işsizlik yükselmiş ise pancar ekilişindeki düşüş bunun başlıca nedenlerinden biridir. Tarım işçisinin yevmiyesi 40 lira oldu. Şeker fabrikası yetkililerinin bölgemize getireceklerini söyledikleri çapalama ve çıkarma makineleri her toprakta yürümüyor. Yağışlara kaldı mı makinelerin işi bitiyor. Fabrika eğer yeniden güven sağlamak ve bölgemizde pancar ekişlini arttırmak istiyorsa gelecek, benimle sözleşme imzalayacak. diyecek. O zaman bu iş olur. Ya da şeker ölçümü her tarla için ayrı ayrı yapılır. Yani Trakya Birlik’te olan sistemi getirmeleri gerekir. Tarla başında şeker ölçüm analizi yapılmazsa artık bizim bölgemizde kimse pancar ekmez.