Gıda, Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü’nden dün yapılan açıklamada, son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan sahte kimyevi gübre üretim ve satışı konusunda uyarılarda bulunularak, gübre alımında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verildi.

 KORSAN GÜBRE BEKLENENDEN AZ ÜRÜN ALMANIZA NEDEN OLUR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Türkiye’de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan sahte (korsan) kimyevi gübre üretim ve satışının çiftçilerin yanı sıra tarım ürünlerine büyük maddi zararlar vermekte olduğuna dikkat çekilerek, “Kimyevi gübrelerin sahte olup olmadıkları doğru ve kesin bir şekilde gravimetrik, volümetrik ve titrimetrik enstrümental laboratuar analizleri sonucunda anlaşılabildiği için üreticilerin satın alırken dikkat edebilecekleri hususlar aşağıda özetlenmiştir. Gübreleme ile optimum ürün artışının sağlanması ile birlikte uygun yöntemlerle üretilmeyen, etkili madde oranları beyan edilenden düşük veya farklı maddeler içeren (ağır metaller) gübrelerin de (korsan gübre) bitki ve çevre üzerine olumsuz etkileri kaçınılmazdır. Korsan gübreler, beklenenden az ürün alınmasına yol açtığı gibi bu gübreleri üretip pazarlayanların haksız kazanç edinmelerine ve gerçek gübre üreticisinin de çiftçilerle birlikte zarar görmesine neden olmaktadır.” denildi.

ETİKETİ TÜRKÇE OLMAYAN VE ÇOK UCUZ GÜBRELERİ ALMAYIN

Açıklamanın devamında, çiftçilerin gübre alırken dikkat etmesi gereken önemli noktalara dikkat çekildi. Gübrenin, gerçek bayiden alınması gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bayiden, sattığı ürünle ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen ‘Tescil Belgesi’ (Özellikle dikkat edilmesi gereken nokta; geçerlilik süresi 5 yıldır) ve ‘Gübre Satış Sözleşmesi’ (Bu belge; satılan gübre için üretici veya ithalatçı firma ile bayi arasında Lisans sözleşmesidir) olup olmadığını sorun.

Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almayın. Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere (gübre içindeki besin elementlerinin saf olarak üretimi ve oranlandırılması maliyetlidir) itibar etmeyin. Etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri satın almayın. Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin % oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreleri almayın. Aldığının gübre ile ilgili tereddütleriniz olması durumunda gübreyi aldığınızı belgeleyebilmeniz için mutlaka fatura alın. Piyasada satılan gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerimize bilgi verin.”