** Çiftçi Hasan Canay, 5 dönüm domates bahçesinden ancak 10 kasa domates topladığını belirterek, “Sel felaketi yaşanmasaydı 300 kasa ürün alacaktım.” dedi.

** Çiftçi Yılmaz Altın da 7 dönüm domates tarlasından 2 bin kasa domates toplayacağını beklerken, yaşanan felaketin ardından evine götürecek domates dahi kalmadığını söyledi.

** Çiftçi Halil Özdemir de 17 dönüm ayçiçeği ekili tarlasının büyük oranda zarar gördüğünü ifade etti.

 

Mahmutköy’de, 2 Ağustos 2014 Cumartesi günü yaşanan sel felaketinin ardından 2 bin dönüm arazi zarar görürken, çiftçilere yönelik devlet eli henüz uzanmadı.

Köy içindeki yollar İl Özel İdaresi Keşan Bakımevi araçları ile onarılırken, çiftçinin zarar gören ürünü için ise henüz maddi bir destek sağlanacağı yönünde bilgi aktarılmadı.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkililerin zarar gören arazide incelemede yaptığı öğrenilirken, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan ve ürününün %60’ı zarar gören çiftçiye ancak destek yapılabildiği belirtildi.

Mahmutköy’de sel felaketine maruz kalan arazilerin çok az bir kısmı Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) kayıtlıyken, çiftçilerinin büyük bir bölümü ise arazilerine TARSİM yaptırmadı. Bunun sebebini ise Mahmutköylü çiftçiler, “Geçen yıl bir arkadaşımız yaptırdı ancak zararı karşılanmadı. O nedenle bizde de iştah kalmadı.” şeklinde açıkladı.

Mahmutköylü çiftçiler, sel felaketinden sebze ve meyve ekicisi 20 kişinin, ayçiçeği ekili tarlası olan 100 kişinin zarar gördüğünü iddia etti.

Mahmutköylü çiftçi Hasan Canay, 5 dönüm domates bahçesinden ancak 10 kasa domates topladığını belirterek, “Sel felaketi yaşanmasaydı 300 kasa ürün alacaktım.” dedi.

Diğer üretici Yılmaz Altın da 7 dönüm domates tarlasından 2 bin kasa domates toplayacağını beklerken, yaşanan felaketin ardından evine götürecek domates dahi kalmadığını söyledi.

Üretici Halil Özdemir de 17 dönüm ayçiçeği ekili tarlasının büyük oranda zarar gördüğünü ifade etti.

Tam mahsul alacakları bir zamanda tüm ürünlerin heba olduğunu dile getiren çiftçiler, “Hepimizin az ya da çok bankalara borçlarımız var. Bizim borçlarımız ertelensin ve hiç olmazsa bize tohum parası verilsin. Bir de dışarıdan bir ekip gelip, tek tek tarlaları incelesin. Kimin hakkı ise ona yardım yapılsın, devlet eli uzansın. Ürünlerimiz heba oldu. Bugün de bize devlet eli uzanmayacaksa ne zaman uzanacak?” şeklinde konuştu.

Öte yandan Mahmutköylü çiftçiler, Kartalkaya mevkiine yapılacak göletin havzasının ise küçük tutulduğunu iddia etti. Köydeki mevcut göletin havzasından 4-5 kat daha fazla yapılması gerektiğini ve göletin yapılacağı alanın 40 bin dönüm havzası bulunduğunu söyleyen çiftçiler, şunları ifade etti:

“En az 4-5 bin m3 su kapasitesi olmalı. İhalesi yapılan bu göleti yukarıda tuttular ve su yatakları aşağıda kalıyor. Bizler, buraya gelen mühendislere durumu anlattık. Eğer su yatakları göletin altında kalırsa, bu kadar olmasa da benzer felaketler yine yaşanır. Su kaynakları göletin dışında kaldığı sürece, sel felaketi ihtimali hep olacaktır. Bizler gölet gelmesini istiyoruz, bir an önce yapılmasını da. Çok üstüne gitmememizin sebebi de; yarıda bırakılacağı korkusundan. Yıllardır yapılacak deniliyordu ve sonunda ihalesi yapıldı. Ancak, yeterli kapasitede değil. Bunu zamanla hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Keşke mühendisler söylediklerimizi dikkate alsalardı ve ona göre bir proje hazırlansaydı. O zaman yapılan gölet, bin kat daha kıymetli ve felaketi önleyici olacaktı.”