AYGÜL KONAR

“AYÇİÇEĞİNE SON İKİ AYDIR YAĞIŞ DÜŞMÜYOR”

Türkiye genelinde bu yıl mevsimlerin kurak geçtiğini hatırlatan Şen, ayçiçeği ekimlerinin ardından yağışların yağmadığını ifade ederek, “Ayçiçeğine son iki aydır yağış düşmüyor. Bayramın ikinci günü Suluca-Enez tarafına bir yağmur yağdı o da geç ekilmiş olan ayçiçekleri için iyi bir ortam oluşturdu. Türkiye genelinde bu yıl mevsimler kurak geçiyor.  Ayçiçeklerinin ekiminden sonraki süreçtede yağmur çok yağmadı. Her bitkinin kendini idame ettirebilmesi için yetişme süresi var. Bu süreçte hasadımız 10-15 gün erkene alınacak gibi görünüyor. Çünkü yağış düşmedi. Bitkinin ekildiği günden bu güne kadar yağışlar olmadı diyebiliriz” dedi. 

“BÖLGEMİZDE DOMUZ ZARARI GİTGİDE YAYGINLAŞIYOR”

Bölgede domuz zararının gittikçe arttığına dikkat çeken Hasan Şen, “Ağustos ayının son haftalarında Keşan bölgesinde hasat başlar. Ürününü erken biçtirenler olacak. Bölgemizde domuz zararı gitgide yaygınlaşıyor. Bu sebepten insanlar biran önce ürettiği bitkiyi domuzlar zarara uğratmadan biçtirmek istiyor. Bu yıl biraz zor geçti. Buğdayda hastalıklar oluştu. Erken ekimlerden dolayı virüs peydah oldu. Geç ekilen yerlerde verimler nispeten iyiydi. Ama diğer alanlarda verimlerimiz beklediğimizin çok altındaydı” diye konuştu.

“DESTEKLEMELERİN YÜZDE 25 CİVARINDA ARTMASI BİZLER İÇİN SEVİNDİRİCİ”

Değerlendirmelerine ayçiçeği desteklemeleriyle ilgili devam eden Başkan Şen, desteklemelerin açıklandığı toplantıya katıldığını söyleyerek, “Desteklemeler konusunda da Türkiye Ziraat Odaları Birliği ayçiçeği verilerine göre başkanımız Şemsi Bayraktar’ın söylediği 60 kuruş talebi vardı. Bakanın açıkladığı toplantıda bende vardım. Desteklemelerin yüzde 25 civarında artması bizler için sevindirici. Bunun sürekli olması gerekiyor. ‘Bu yıl destekleme verdik, seneye vermeyelim’ değil, enflasyon oranında desteklerin sürekliliğini bekliyoruz. Çiftçiler açısından çok daha iyi olacak. Biz taleplerimiz doğrultusunda gerekli her şeyi söylemeye çalışıyoruz. Bütün iş yetkililerin elinde kalıyor. Her şey onların iki dudağının arasında. Biz çiftçileri inşallah unutmazlar. 2020 yılı biz çiftçiler açısından çok sıkıntılı bir süreçte devam ediyor. Sadece ayçiçeği, buğday değil, yarın öbür gün çeltikte sıkıntılar yaşanacak. Bu yıl hayırlısıyla geçsin inşallah hem biz çiftçilere hem de esnafa, bütün topluma iyi bir yıl olmadı. Allah bizlere sabır versin. Bizler yine de üretmeye devam edeceğiz. Çünkü bizim başka yapacak işimiz yok. biz ekmeğimizi topraktan çıkarıyoruz” ifadelerine yer verdi.