AYGÜL KONAR

Şen açıklamasında 2020 sezonunun Türkiye’deki tüm çiftçiler açısından kötü geçtiğini belirterek, çiftçilerin devletin açıklayacağı ayçiçeği fiyatlarını dört gözle beklediklerini söyledi. 

TARSİM Mühendisleri ile birlikte yaptıkları ziyaretler ile ilgili Şen, “TARSİM Mühendisleri ile birlikte bazı arazilerde ziyaretlerde bulunduk. Gezdiğimiz arazilerde domuz ile ilgili sıkıntılarımız vardı. TARSİM Mühendisleri tespitlerini yaptı. Geçen yıl 280 kilodan fazla verim almıştık, bu yıl ne olur bilemiyoruz, onların tuttuğu rapor önemli. TARSİM’e müracaat edip ziyaretlerimizi o şekilde tamamladık” dedi. 

“ÜRETİCİMİZ DEVLETİN AÇIKLAYACAĞI AYÇİÇEĞİ FİYATINI DÖRT GÖZLE BEKLİYOR”

Bölgede yavaş yavaş ayçiçeği biçimlerinin başladığını ifade eden Şen, pek iç açıcı verimlerin olmadığını dile getirerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanları ile telekonferans yöntemi ile görüşmemiz olmuştu. Bölgede bulunan Ziraat Odaları Başkanları yaşanan sıkıntıları bildirdi. Bölgemizde yavaş yavaş ayçiçeği biçimleri başladı. Daha önce de söyledik, pek iç açıcı verim yok. Bu yıl bir şeyler ters gidiyor. 2019 kışından beri yaşadığımız bu süreçte çok yağış almadık. İlkbaharda alınan yağışlardan sonra da tarlalarımız hala kuru. Uzun süredir yağış almıyoruz, çok sıkıntılı bir süreçteyiz. Üreticimiz devletin açıklayacağı ayçiçeği fiyatını dört gözle bekliyor. Tarım Kredi Kooperatifi önceki aylarda ayçiçeği alımını borç karşılığı veya peşin olarak gerçekleştireceklerini söyledi. Onlarında bir fiyatı yok. Fiyat konusunda biz sadece fikrimizi beyan ederiz, genel başkanımız da Tarım ve Orman Bakanına hazırlanılan dosyalar ile sunar. Her bölgenin Ziraat Odası Başkanı kendi fikirlerini, çiftçilerin beklentilerini söyledi. Bu doğrulukta bir fiyat açıklanacağını tahmin ediyoruz. Ülkede ekonomik olarak nasıl durumda olduğumuzu herkes görüyor. Girdi maliyetlerimizi her zaman dile getiriyoruz.”

“BİZİ EN ÇOK KURTARACAK OLAN KALİTELİ VERİM”

Türkiye çiftçisi için 2020 yılının hafızalarda çok kötü bir yıl olarak kalacağını vurgulayan Şen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Genelde yaşanan bir durum olarak çiftçi sıkıntılar çekiyor. Hep söylüyorum fiyattan ziyade verimi savunanlardanım ben. 60-80 kilo ayçiçeği alsak bize 4 TL verse de olur. Bunlar çiftçiyi kurtaracak, fiyatlar, devamlı olan bir şey değil. Bizi en çok kurtaracak olan kaliteli verim. 44-45 yağ oranında ayçiçeği üretirsek üretici kesinlikle kazanır. Şu anki oluşan şartlarda kazanma imkanı yok. Bu yıl hiçbir şey umduğumuz gibi gitmedi. Kuraklık hat safhada. Sadece Keşan için değil, açık örtüde ziraat yaptığımız için her şey iklime bağlı. Kapalı sistemde üretimimiz yok. İklim ve su olmazsa hiçbir şey olmaz. Sadece kendimizi avutup dururuz. Türkiye çiftçisi için 2020 yılı çok kötü bir yıl olarak hafızalarda kalacak. 90’lı yıllarda da çok kurak sezon geçirdiğimiz oldu, 80 kilo verim aldığımız sezon oldu.”