SONGÜL KONAR

Hasan Şen, yaptığı açıklamada, “Çiftçilerle daha sonra konuştuğumda tarlalarına TARSİM Sigortası yaptırmadıklarını öğrendim. Çiftçilerimiz TARSİM Sigortasını yaptırmış olsalardı zararları bir nebze karşılanmış olacaktı” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZ MAHSULLERİNE SİGORTA YAPTIRSINLAR”

Sigortaların çiftçiler için önemli duruma geldiğini ifade eden Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Bir önceki gün yağan yağmurda Yenimuhacir bölgesinde bazı alanlar doludan zarar gördü. Çiftçilerimiz bizi aradı, bizde anında Tarım İlçe Müdürünü aradık, müdürümüz sağ olsun olaya anında müdahale etti. Olay yerinde incelemeler yapıldı, çiftçilerimiz bilgilendirildi. Çiftçilerle daha sonra konuştuğumda tarlalarına TARSİM Sigortası yaptırmadıklarını öğrendim. Çiftçilerimiz TARSİM Sigortasını yaptırmış olsalardı zararları bir nebze karşılanmış olacaktı. Bölgemiz iklimsel olarak değişiyor. En büyük önerimiz çiftçilerimiz mahsullerine sigorta yaptırsınlar. Bölgemizde Haziran ayında gerçekleşen yağışlardan birçok çiftçimiz zarar gördü. Çiftçinin emeğinin karşılığını bir günde, bir saatte gittiğini görüyoruz. Tekrar söylüyorum çiftçilerimiz mutlaka TARSİM sigortası yaptırsın. Zararın yüzde %50 devlet tarafından ödeniyor. Ürün biçiminden sonra tahsilatı oluyor. Sigortalar çiftçiler için önemli duruma geldi. Bunları daha önce yaşamıyorduk, birkaç yıldır yaşamaya başladık. Haziran ayında bitkiler olgunlaşmaya başladı, özellikle ayçiçeği. Ürünler olgunlaştığı zaman zarar daha çok belli oluyor. Birkaç yıldır haziran ayı tehlikeli geçiyor. Bizi en çok sevindiren Keşan’da bu durumun çok yaşanmaması. Komşu il ve ilçelerimizde bunlar hep yaşandı. Çiftçilerimiz inşallah emeğinin karşılığını alırlar.”

“MEVCUT OLAN ÇİFTÇİLERE UYARILARI YAPTIK”

Bazı yerlerde görülen çekirge istilalarına da değinen Şen, “Bizde çekirge sorunu olmadı. İhbarını almıştık. Oda başkanları ile irtibatlaştık. Tekirdağ bölgesinde bir alanda görüldü. Mevcut olan çiftçilere uyarıları yaptık. Zaten çiftçilerimiz arazilerinde. Bir durum olmuş olsa haber ederler. Zarar ve ziyanlar ile ilgili bir şikâyet almadık. Çiftçilerimize uyarılarda bulunduk. Tedbir almalarını söyledik ama bizim bölgemizde görülmedi. Tekirdağ bölgesinde bazı köylerde görüldü” dedi.

“HER BÖLGEDE DEĞİŞİK VERİM SONUÇLARI GELİYOR”

Verimsel anlamda kışlık çeşitlerde noksanlık gördüklerini belirten Şen, “Buğday hasadı başladı. Arpa hasadımız yavaş yavaş bitti. Bölgemiz açısından genelde iyi seyrettik. Buğdayda değişkenlik görüyoruz. Her bölgede değişik verim sonuçları geliyor. Bölge bölgeyi tutmuyor. Son iki yıl önceki aldığımız verimler, kışımızın kurak geçmesi, kışı kış olarak görmememizden umduğumuz olmadı. Şu an yağışlar var ama yağışların bu kış yağması bizim açımızdan çok önemliydi. Verimsel anlamda kışlık çeşitlerimizde noksanlık görüyoruz” şeklinde konuştu.