Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, “2016 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”a yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Şen tebliğe göre şunları belirtti: “2016 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot ve gübre desteklemesi yapılacak. 2016’da dekar başına 11 TL mazot ve gübre desteklemesi ödemesi gerçekleştirilecek. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre fark ödemesi destekleri kapsamında; yağlık ayçiçeğinde kilogram başına 40 kuruş ödeme yapılacak. Sözleşmeli ekim modelinde ise ilave 6 kuruş destekleme ödemesi gerçekleştirilecek. Kanola için ise kilogram başına 50 kuruş ve sözleşmeli ekimlerde ise 4 kuruş ilave destek verilecek. Aspir de ise 55 kuruş, sözleşmeli ekimlerde de artı 9 kuruş daha fark ödemesi desteği yapılacağı açıklandı. Ayrıda dane mısırda 2 kuruş, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale için ise kilogram başında 5 kuruş destekleme yapılacak. Yeraltı suyu kullanılan ve su sıkıntısının bakanlıkça tespit edildiği yerlerdeki parsellerde 2016 yılında ekimi yapılan dane mısır alanları, fark ödemesi desteğinden yararlandırılamaz. 2016 yılında Yem Bitkileri Desteği de açıklandı. Bu kapsamda; dekar başına yonca (sulu) 60 TL/da/yıl, yonca (kuru) 35 TL/da/yıl, korunga 45 TL/da/yıl, tek yıllıklar 40 TL, silajlık tek yıllıklar 55 TL, silajlık mısır (sulu) 90 TL, silajlık mısır (kuru) 45, yapay çayır-mera 150 TL destekleme ödemesi yapılacak.”

DESTEKLEME MİKTARININ ARTMASI YÖNÜNDE TALEBİMİZ VAR

Odaların ziraat mühendisi istihdam etmelerine sınırlama getirildiğini aktaran ifade ederek, şunları söyledi: “Ziraat mühendisleri tarımsal danışmanlık yapabiliyordu. Devletin bu konuda verdiği desteği de 20 TL’ye indirdi. Öte yandan çeltik ve hububat desteklemeleri yıllardan beri aynı. Bizim için bu durum üzücü. Hububat konusunda kendi kendimize yeten ülkelerden biriyiz. Buğday üretimimiz fit seviyelerde. Kalite ve üretimimiz gayet iyi durumda. Üretimimizi 16,5 milyon tondan 23 milyon tona yükselmiş durumdayız. Bu rakamda ülke için yeterli. Ancak destek 5 kuruş ve çok az. Desteklemeler çıktığı günden bu yana buğday ve çeltik de destek 5 ve 10 kuruş olarak devam ediyor. Bu üretici için bir kayıptır. Destekleme miktarının artması yönünde talebimiz vardır. Dane mısırda da destekleme miktarı düşük ancak verim fazla olduğu için açık kapanıyor.”

BU RAKAMLAR ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİNİ KARŞILAMIYOR

Ayçiçeği ihtiyacının tamamının ülkede yapılan üretimden karşılanamadığını dile getiren Şen, “İhtiyacın 3’te 1’ini biz üretiyoruz. Kalan 3’te 2’lik kısım ise ithal ediliyor. Bu nedenle yağlık bitkilerin ekimini arttırmak amacıyla destekleme fiyatları yükseltilmiş durumda. Öte yandan desteklerin tek kaleme alınması iyi bir gelişme. 2016’da mazot ve gübre desteklemesi dekar başına 11 TL olarak açıklandı. Bu rakamlar üreticinin beklentisini karşılamıyor. Bugün 3 litre mazot 11 TL. Bazı ürünlerde rakamlar oldukça iyi. Ancak belli başlı ürünlerde rakımın yerinde sayması biz çiftçiyi üzmüştür.”

YENİ TEBLİĞ İLE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ KALDIRILDI

Şen, son olarak şunları söyledi: “Yeni tebliğ ile toprak analizi desteği kaldırıldı. Bu yanlış bir uygulama. Yeni tebliğde yer almıyor. Tebliğ kapsamında yer almayan bir desteğin uygulanacağını sanmıyorum.”