AYGÜL KONAR

“BU PLATFORMDA HERKES YER ALABİLECEK”

DİTAP’ın ülkedeki tarım sektörünün tamamını kapsadığını dile getiren Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlığımız tarafından Dijital Tarım Pazarı ile tarımın tüm paydaşlarının tek bir platformda buluşması sağlanarak tarımsal arz ve talebin ‘Dijital Pazaryeri’ yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayacak olan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) hizmeti uygulamaya konulmuştur. DİTAP aracılığı ile üreticinin daha fazla gelir elde etmesi, tarım endüstrisinin istediği nitelikte tarımsal ürün bulması ve tüketicinin de tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşması sağlanacak olup, üretici, tüketici toplumun her bireyine açık olan bu platforma www.ditap.gov.tr adresi üzerinden erişim sağlanabilmektedir. DİTAP ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsamaktadır. Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finansman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip olacaktır. Alıcı, satıcı lojistik sektörü başta olmak üzere bu platformda herkes yer alabilecektir.”

“PARA GARANTİSİ OLAN BİR SİSTEM ÇÜNKÜ KİŞİLERİ ALDATMA DURUMU YOK”

Sistem için tarımsal danışmanlar ve oda başkanları olarak birebir ilgilendiklerini belirten Şen, “Dijital Tarım Pazarı devletimizin uyguladığı bir proje. Trakya’da mevcut olan çiftçinin yaş ortalaması 59. ÇKS kayıtlarından baktığımıza göre, Tarım İl Müdürlüğü’nün de belirlediği ortalama böyle. Ziraat Odaları tarafından gönderilen mesajları okuyan çiftçilerimizin sayısı çok az. Bu mesaj gönderimi aslında çok iyi bir şey. Değişik ürün üreten, organik tarım yapan, bölgemizde nadir yetişen ürünleri üreten çiftçi için pazarlama açısından çok iyi bir sistem. Köyde çiftçilerimizin yaş ortalaması çok yüksek olduğu için dijital teknolojiyi kullanacak kapasitede insanlar var mı acaba onları da bir düşünmek lazım. Sistem çalışırsa ve müracaat edilirse güzel olur. Bu sistem aracıyı ortadan kaldıran bir sistem. Para garantisi olan bir sistem çünkü kişileri aldatma durumu yok. Çiftçimiz açısından çok iyi. Benim tereddüdüm çiftçimizin yaşlı olması. Çiftçimiz, alıcılarımız uygulayacak mı ona bakacağız. Bu konuda yeni bir oluşum da oluyor. Bu oluşum için tarımsal danışman arkadaşlarımız ve oda başkanları olarak birebir ilgileniyoruz. Tarım İl Müdürlüğü bizlere bilgilendirmeler yapıyor. Ziraat Odası olarak gelen çiftçilere yardım ediyoruz. E-devleti olan çiftçilerimiz buraya geldiklerinde kayıt için yardımcı oluyoruz, olmaya da çalışacağız” diye konuştu.

2020 ÇKS BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

Şen açıklamasının sonunda 2020 ÇKS kayıtlarının 1 Eylül’e kadar uzatıldığını dile getirerek şunları söyledi: “2020 ÇKS kayıtları 1 Eylül’e kadar uzatıldı. Çiftçilerimiz mağdur olmamaları için dosya yapmayanların bir an önce yapmaları gerekiyor.”