SONGÜL KONAR

“FİYATLARIN GEÇİCİ OLMASI BİZLER AÇISINDAN İYİDİR””

Trakya Birlik tarafından ayçiçeği avans fiyatlarının açıklandığını belirten Şen, “%40 yağ oranlı ayçiçeği fiyatı, 3 bin 240 TL/ton olarak açıklandı. Oluşan piyasa şartlarına göre; fiyat artışının sağlanacağı dile getiriliyor. Bu durum biz üreticiler açısından sevindirici bir durumdur. Önceki yıllarda ayçiçeğinde, avans değil; net fiyat açıklanıyordu. Ama bu yıl, avans fiyat açıklandı. Açıklanan fiyatlar, makul düzeydedir. Ayçiçeğinde ilk süreçte, 3 bin 100-3 bin 250 TL seviyesinde fiyat oluşmuştu. Şu anda fiyatlar, 3 bin 240 TL/ton olarak açıklandı. Dolayısıyla, piyasa şartlarında oluşan bir fiyattır. Fiyatların geçici olması bizler açısından iyidir” dedi.

“AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ VERİM KAYBI YAŞADI”

Türkiye’de ciddi bir kuraklığın yaşandığını belirten Hasan Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuraklık nedeniyle, ayçiçeği üreticisi verim kaybı yaşadı. Bölgemizde yaşanan bu durumdan olumsuz etkilendi. Fiyatlar makul düzeyde ama önemli olan üreticinin verim almasıdır. Ürün fiyatı, 4 bin TL olarak açıklansa da, verim 70-80 kilogram olursa, bu bizler için sıkıntı teşkil eder. Ama verimi iyi olan üretici için fiyatlar iyidir.”

“NET FİYAT AÇIKLANMIŞ OLSAYDI, ÜRETİCİ SIKINTI YAŞAYACAKTI”

Avans ve net fiyat arasındaki fark konusunda konuşan Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Avans fiyat açıklanması üretici açısından iyi oldu. Piyasa şartlarında, döviz kurunda ya da piyasa şartlarında herhangi bir artış yaşandığı zaman fiyatlarda ona göre şekillenecektir. Net fiyat açıklanmış olsaydı, üretici sıkıntı yaşayacaktı. Avans fiyat açıklanması üreticiler açısından olumlu bir gelişmedir. Üreticilerimizin açıklanan fiyatlar konusunda herhangi bir olumsuz tepkisi yok. Açıklanan fiyatların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”