Tüccarın buğday alım fiyatını her geçen gün düşürmesi, çiftçileri endişelendiriyor

 

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, buğday fiyatlarının 0,65 TL’ye kadar düştüğünü ve bu nedenle TMO’nun müdahil alım fiyatlarını bir an önce açıklaması gerektiğini kaydetti.

TMO ALIMLARA BAŞLAMALI

 

Piyasada tek alıcı durumunda olan tüccarın buğday fiyatlarını 0.65 TL’ye kadar düşürdüğünü belirten Şen, şöyle konuştu:Bu, üreticinin buğdayını hemen satmasından kaynaklanan bir durum. Aynı durum Edirne’de de yaşanıyor. Ziraat Odası olarak TMO’nun alımlara başlamasını bekliyoruz. Fiyatlar üreticinin beklentisinin altına düştü. Taban fiyatı açıklayarak alımlar yapılmalı. Buğday ekiminde bu yıl dekar başı 675 TL masraf yapıldı. 0,78 TL’ye alınan mal bugün 0,68 TL’ye alınıyor. Bu da üretici açısında olumsuz bir durum.”  

FİYAT KONUSUNDA MAĞDUR EDİLİYORUZ

 

Çiftçinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini kaydeden Hasan Şen, Verimler 400-600 kilogram aralığında değişiklik gösteriyor. Süne zararımız bu yıl çok az. Üründe yağışlar nedeniyle rekoltede düşüklük var. Verim olarak iyi bir yıl geçiriyoruz. Ancak üretici fiyat konusunda her yıl olduğu gibi bu yıl da mağdur. Bölgemizde kırmızı yarı sert buğday üretiyoruz. Makarnalık 1. sınıf buğday ekimi yapılmıyor. Bu çeşit buğdayın verimi düşük. Bölgemizde kaliteli buğday üretiyoruz. Bu yıl bazı olumsuzluklar var ama bunlar söylemde. Ben bölgemizde buğday kalitesi düşük diyenlerin sözlerine katılmıyorum. Üreticimiz kalite ve verimi artırmak için gereken çalışmaları yapıyor. Yapmayanlar %1 oranındadır. Onlar da ektiği ürünü hayvanına yem olarak veren kesim. Yoksa üreticimiz bilinçli tarım yapıyor. Keşan’da kötü tarım yapan üretici yok” dedi.

SAMAN DA PARA YAPMADI

 

Müdahil alım fiyatlarının açıklanmasında geç kalındığını savunan Şen, “Bizleri çok çabuk yanıltıyorlar. <Trakya’da buğday çok, Doğu’da buğday yok, buğday bu yıl çok para yapacak.> gibi söylemlere hemen inanıyoruz ve büyük beklentiler içine giriyoruz.  Ayrıca bu yıl saman da para yapmayacak. Arza talep yok. 2,5 TL’ye alan olmuyor. Dekar başına 20 saman balyası veren yerler var diye konuştu.