Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, köylerden kente göç olayını değerlendirerek, bölgemizde sadece sezonluk istihdam sağlandığını belirtti.

ÜRÜNLERİMİZİN ÇOĞU SEZONLUK ÜRÜN

Şen, “Bölgemizde köyden kente göç yaşanıyor. Bizim ürünlerimizin çoğu sezonluk ürün. Kış ürünümüz pek fazla yok.  Türkiye geneline bakıldığında meyve sebze yetiştiriliyor. Seracılık yapılıyor. Oradaki işçi her zaman istihdam edilebiliyor ancak bizde durum böyle değil. Biz sezonluk istihdam yapıyoruz. Köy nüfusumuz yaşlı olmasından dolayı fazla istihdam yapamıyoruz. Odamıza kayıtlı çiftçi sayısı 10 binlerin üzerinde de olsa bunların 5 bin tane civarı tam olarak çiftçilik yapıyor. 5 bin kişi ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) belgesi veriyor. Bir de ailenin istihdamını düşünün.” diye konuştu.

İSTİKRAR OLMAMASI GÖÇLERE NEDEN OLUYOR

Girdi maliyetlerinin günden güne artmasıyla beraber çiftçilikle uğraşanların köyden kente göç etmeye başladığını kaydeden Şen,Belli süreçte ürünlerin para yapmaması, istikrar olmaması göçlere neden oluyor. Ektiğin ürünü ne kadara satacağını bilemiyorsun. Çiftçinin önünü görmesi gerekiyor. Son 1-2 yıldır istikrar var. Girdi maliyetlerinde de istikrar var. Girdiler sabit durduğu sürece ürünün de sabit durması çiftçileri pek fazla etkilemiyor.” dedi.

HER YIL VERİMLER ARTARAK DEVAM EDİYOR

Tarım arazilerinin yıllardan beri el değiştirerek günümüze geldiğini söyleyen Şen, “Üretim yapıldıkça bu topraklar var olacak. Arazi satılacak bir başkası alacak o da üretim yapacak. ‘Topraklar boş kalacak, üretim olmayacak’ gibi sözler boş sözlerdir. Şu anda boş bir arazi görebiliyor musunuz? Ekilmeyen, nadasa bırakılan bir arazi yok. Dikkat ediliyorsa her yıl verimler artarak devam ediyor. İnsanlar daha çok kazanmak daha iyi geçinmek için fazla ürün almanın yollarını arıyor. Bu da ekonomiye yansıyor.” şeklinde konuştu.