Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün TMO’nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) alım yapmasını değerlendirdi.

Şen, önceki gün borsadaki alımda olduğu gibi belli başlı firmaların yer aldığını vurgularken TMO’nun çiftçiler açısından önemli bir kurum olduğunu söyledi. Yıllardan beri belli başlı şahısların sektörde olduğunu ifade eden Şen, “Bizim bölgemizde fabrikatör yok fabrikatör bir Kale bir de Yörükoğulları diğerleri tüccar aracı kurum gibi olacağı için borsadaki işlem hacmimiz çok zayıf” şeklinde konuşarak TMO’nun alım yapmasının önemini belirtti.

OFİSİN AÇILACAK OLMASI FİYATLARIN MAKUL

SEVİYELERDE OLMASINA NEDEN OLACAKTIR

Önceki gün Keşan TB’de (Ticaret Borsası) yapılan ilk buğday alımı ile ilgili konuşan Şen, Keşan TB’de buğdayın 75 ile 78 kuruştan gittiğini hatırlatırken, Keşan bölgesi çiftçisinin Edirne TB ile Uzunköprü TB’ye fabrikatörlere buğday verdiğini belirtti. Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü çiftçinin de ihtiyacı var, fabrikalar da zaten hammadde olarak buğdayı işlemek zorunda. Ofisin açılacak olması fiyatların makul seviyelerde olmasına neden olacaktır”

ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN

TMO’nun ödemelerinin kartla müracaat eden çiftçilere 15 gün içerisinde, kartsız hesap numarasına aktarılacak olanlara da 1 ay içerisinde ödemelerin yapılacağını söyleyen Şen, “Ödemelerin nasıl yapılacağının belli olması biz çiftçiler açısından önemli çiftçilerimiz için hayırlı uğurlu olsun. Bölgemizde kırmızı sert buğday çeşitleri var fiyat açısından şu an ki piyasanın yukarıda bir seyir izleyeceğini tahmin ediyorum. Mecburen fabrikalar da kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere ürün satın almak zorunda kalacaklar.” şeklinde konuştu.

VERİMLER ARTABİLİR

Son olarak önceki gün gelen üründe de olduğu gibi bölgedeki buğdayların protein değerlerinin iyi olduğunun görüldüğünü vurgulayan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, “Süne mücadelesi, zararlıları az seviyeye indirdi, verim arttı. Şu ana kadar biçilen ürünlerimizde 450-500 Kg civarı gibi gözüküyor. Ama çoğunlukla zayıf yerler biçiliyor, yarın öbür gün bu verimler artabilir. Biz de çiftçimize bol kazançlar diliyoruz.” dedi.