Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, son günlerde meydana gelen döviz artışlarının çiftçiyi de olumsuz bir şekilde etkileyeceğine dikkat çekti. Trakya Birlik yönetiminin henüz 2013 yılı taban fiyatını açıklamadığını ve bu durumun çiftiçiler arasında hoşnutsuzluğa neden olduğunu da söyleyen Şen, “2014’ün ilk ayı da bitiyor. Daha neyi bekliyorsunuz?” diye sordu.

DÖVİZİN YÜKSELMESİ ÜRETİCİYE DE YARAMALI

Dolar ve euro kurunun birden yükselmeye başlamasının özellikle gübre ve mazot fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirten Şen,  şöyle konuştu: “Bu iki ürün çiftçi için maddi açından en fazla maliyet tutan ürün. Ancak bizim merak ettiğimiz önümüzdeki hasat döneminde ürün fiyatlarının bu doğrultuda artıp-artmayacağıdır. Örneğin ayçiçeği. Ülkemizdeki ayçiçeği ihtiyacımızın neredeyse yarısını üretir duruma geldik. Ayçiçeği ithal ederken döviz ile ödeme yapılıyor. Dolardaki artış ürün ithal edilmesini etkilemeli. Bu nedenle yerli üretici teşvik edilmeli.  Döviz ile ithalat yapıldığından ürünlerin maliyeti artacak. İç piyasadaki ay çiçeği fiyatı yükselecek mi? Biraz kıpırdama olacak mı? Dövizin yükselmesi üreticiyi de etkilemeli. Bakın bu yıl doğru dürüst çeltik ithal edilmedi ve bu ürün yüzde 80-90 oranında değer kazandı ve para etti.”

BU YIL SU SIKINTISI OLABİLİR

Bizim bölgemizde genellikle ayçiçeği ve buğday ekilişi yapıldığını, alternatif ürün çeşitlerinin bölgemize gelmesi için daha en az 10-15 yıl geçmesi gerektiğini de ifade eden Hasan Şen, “İklimler değişmeye başladı. Ocak ayına girdik henüz kar veya yağmur yok. Su rezervi düşük. Göletlerde su çok az. Çeltik, sebze ve meyve üreticisi su bekliyor. Belediye <İnsanların içme suyu ihtiyacını karşılayacak kadar su var> derse üretici nasıl ekim yapacak. Hamzadere  Sulaması en kısa sürede faaliyete geçmeli. Orada yağışa gerek yok çünkü nehirden su basılıyor. Hamzadere 300 bin dekar alanı sulayacak. Ama Kadıköy Barajı’nda durum biraz farklı. Orası yağışlardan gelen su ile dolan bir gölet. Allah verirse suyumuz olacak. Geçtiğimiz yıllarda bu dönemde 30 milyon metreküp su olurdu. Mevsimsel yağışlarımız şuanda yok. İklimimiz o kadar çok değişkenlik gösterdi ki, 2 ay yağış olmuyor ancak yağışlar başlayınca da 10-15 gün üst üste devam ediyor.”

TRAKYA BİRLİK YÖNETİMİ DAHA NEYİ BEKLİYOR

Üreticinin her şeye rağmen üretmeye devam ettiğini dile getiren Şen, “Bölgemizde üretimin düşmesi söz konusu değil. Sadece arazilerimizi satarak, büyük çiftçiler üretim yapıyor. Ülkemiz büyüyor ama üretilen alan aynı. Hükümet politikalarında da üreticiye bir destek yok. İnsanlar ürettiği ürünlerden para kazanamıyor ve sadece desteğe bakıyor. Öte yandan Trakya Birlik taban fiyatını hala açıklamadı. Üreticiyi bekletmenin bir anlamı yok. <İşletme zarar etti. Avans fiyatımız, tavan fiyatıdır> diye açıklarsın beklenti biter. Trakya Birlik yöneticileri bu yıl seçim olsa aynı şeyi yapar mıydı merak ediyorum.  2014 yılının ilk haftalarına geldik ama hala taban fiyat açıklanmadı oysa geçen yıl daha Ekim ayında taban fiyatı açıklamışlardı.”