EYLEM YAPILACAK BİR ORTAM MI VAR?

İlk açıklamayı yapan Hasan Şen, “İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Ali Yetim aynı zamanda bir üreticidir. Keşan Ziraat Odası Yönetimi ve Meclisi adına ona cevap verme gereği duyduk. Ayçiçeğinin 2 TL olmasını istiyor. Bu şekilde fiyat istemesi biz üreticileri memnun etti. Sonrasında ziraat odaları öncülüğünde eylem yapılmasını talep ediyor. Çok acil bir durum mu var yangından mal mı kaçırıyoruz? Eylem yapılacak bir ortam mı var? Bölgemizde ayçiçeği biçiminin başladığı bu günlerde kurak bir sezon geçtiği görülüyor. Bu kuraklığın çiftçiler üzerinde olumsuz bir hava yarattığı zaten görülüyor. Trakya Birlik’in fiyatı bir an önce açıklamasını istiyoruz. Geçen yıl açıklamasın diye bağırıyorduk. Bu arz talep işidir. Geçen yıl satılan fiyatlar yüksekti ve Trakya Birlik’in fiyat açıklamasını istememiştik. Geçen yıl fiyat açıklandıktan sonra veryansın etmiştik. Şu anda fol yok yumurta yok. Trakya Birlik’in çiftçisini düşünerek iyi bir fiyat açıklamasını istiyoruz. Bu ürünlerde Türkiye kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu üründe dışarıya bağlıyız. Bu yıl sıkıntı büyük ama bunu da çok önceden söyleyip yaygara yapmanın bir mantığı yok. Trakya Birlik bizi memnun edecek bir fiyat açıklamazsa biz de gereken tepkiyi ortaya koyarız. Geçen yıl 8 ziraat odası başkanı olarak Trakya Birlik’e tepkimizi koymuştuk. Bunu herkes hatırlasın. Biz bu gibi durumlarda yapacağımızın hepsini çiftçilerimizle beraber yapmaya devam ederiz. Demokrasimize de sahip çıkmasını biliriz çiftçimize de. Kanunsuz bir iş yapmadan tepkimizi dile getiririz. Her şeyin yeri ve zamanı vardır. Çiftçimizin çıkarları doğrultusunda gerekli her şeyi yapmaya hazırız. Ama birilerinin söylemesiyle de yapmayız. Kanunlar bazı şeylere müsaade etmiyor. Biz odayız. Odaların eylem yapma hakları yoktur.” diye konuştu.

PİYASALARI SÜREKLİ DEĞERLENDİRİYORUZ

Hüseyin Darcan da şu an ortada eylem yapmak için bir neden olmadığını ifade ederek “Ben Rafet Sezen ile de görüştüm. Piyasaları sürekli değerlendiriyoruz. Bunlar bir anda olacak işler değil. Hükümet ile pazarlık yapılacak, gümrük vergilerine bakılacak, ihtiyaç durumuna bakılacak. 3 TL yaptık diyelim vatandaş bu yağı kaç paraya yiyecek. Zaten genel başkanımız bunu gün gün takip ediyor. Her yerden genel merkez olarak maliyet raporlarını alıyoruz. Bizim işimiz reklam değil. Her yaptığımızı basına vermiyoruz. Mehmet Ali Bey bir şeyler söylüyor ama o oy derdinde biz oy derdinde değiliz. Biz çiftçiye nasıl yardımcı olabiliriz onun derdindeyiz. Biz onları hiç eleştirmiyoruz. Köylere gidiyoruz araçlarımız amortisörleri patlıyor. İl Genel Meclisi üyeleri ne iş yapıyor. Herkes kendi işine baksın. Benim köy yollarım da bozuk. Biz çıkıp bağırmıyoruz varsa bir şey çıkıp kendisine söylüyoruz. Bu siyasi bir malzeme yapmanın bir anlamı yok.” dedi.

FİYATLARIN BİR AN ÖNCE AÇIKLANMASI İYİ OLUR

Darcan, kendisine yöneltilen “Fiyatın erken açıklanması olumsuz bir etki yaratır mı” şeklindeki soruya, “Fiyatlar yağ oranına göre değişiyor ama bir an önce açıklanmalı çünkü şuan piyasa düşük. Geçen yıl piyasa iyiydi açıklanmasaydı kimse rahatsız olmazdı ama bu yıl rahatsızlık var. Fiyatların bir an önce açıklanması iyi olur. Bu konuda gerekenleri Rafet beye söyledik. O da elinden geleni yaptığını iletti.” diye cevap verdi.