Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, dün yaptığı açıklamada 19-19-21 Ocak 2016 tarihleri arasında Antalya’da katıldıkları Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Değerlendirme Toplantısı’nı değerlendirdi.

Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde yürütülen proje paydaşı il birlik başkanları ve ilgili alt projede görev alan proje teknik elemanlarının eğitimi ve istişare etmeleri için düzenlendiğini ifade eden Günday, “Toplantıya, birliğimizden, birlik başkanı olarak ben, proje sorumlusu Ziraat Mühendisi-Zooteknist Murat Pazarlı ve birlik personelimiz Zühal Topur katılmıştır. 81 ilden gelen birlik başkanlarına yapılan ve yapılacak olan projeler hakkında genel bilgileri TAGEM personelleri Dr. Ali Ayar ve Dr. Vedat Akgündüz tarafından, proje ile ilgili teknik bilgileri Prof.Dr. İhsan Soysal ve eğitimci Tanfer Dinler tarafından sunulmuştur. Ülkesel hayvancılığımızda mevcut olan hayvan ırklarımıza ait gen kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, gelişi güzel yapılan melezlemelerle yok olmaya yüz tutmuş ırklarımızın korunması ve tutulacak olan kayıtların sağlık bir veri haline getirilip kayıt altına alınması gündemi ile başlayan toplantıda, yapılan projeler ile gen kaynakları korunan işletmelerin desteklenmesi, ırkının özelliklerini koruyan (farklı ırklardan karışım olmadan) sürülerin desteklenmesi, ırkı tescil edilmiş ve soy/ön soy kütüğüne kayıtlı olan sürülerin desteklenmesi, tescillenmiş olan ırkların yetiştirilip halka sunulması kapsamında et kalitesi yönünden sınıflandırılması (Merinos eti, Kıvırcık eti, Maltız Keçisi eti v.b.) ile yetiştirici ve tüketici arasında oluşan fiyat farkının iyileştirilmesi konuları hakkında bilgiler sunulmuştur.” dedi.

37 ÜYEYE 217 BİN TL DESTEK GELDİ

Şenol Günday, birliğe kayıtlı 37 üyeye 217 bin TL destek ödendiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Birliğimiz tarafından yürütülmekte olan ve 37 üyemizin katıldığı Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi kapsamında bakanlık tarafından yapılan destekleme tutarı olan 217 bin TL projedeki üyelerimizin hesaplarına yatırılmıştır. Projelere karşı olan ilgi ve alakamız arttıkça, yetiştiricilik acısından bilinçlenip günümüz tekniklerini uyguladıkça inanıyorum ki ülke hayvancılığının gelişmesi yönünde katkı sağlamış olacağız.”