Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, dün yaptığı açıklama ile bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte küçükbaş hayvanlarda yapılması gereken bakım ve temizlik çalışmalarının önemine dikkat çekti.

HAYVANLARIN YAZ BAKIMLARI YAPILMALI

Koyun ve keçilerin uzun bir kış dönemi süresince günün çok büyük bir zamanını ağıllarda kapalı olarak geçirmek zorunda kaldıklarını ve bu nedenle birçok zararlı bakteri ve mikropların çoğalarak hayvanlara zarar verebilecek duruma gelebileceklerine dikkat çeken Günday,Havaların düzelmesiyle birlikte artık hayvanlar meraya çıkmaya başladı. Sürü sahiplerinin bir yandan hayvanlarının genel temizlikleri ve kırkım işi ile uğraşırken diğer yandan da ağılların temizliğini ihmal etmemeleri gerekiyor.  Küçükbaş hayvanların önümüzdeki Mayıs ayının ilk iki haftasına kadar mutlaka kırkılması gerekiyor. Aksi halde hayvanlarda dedi.

AĞILLARIN TEMİZLENMESİ İLAÇLANMASI ÇOK ÖNEMLİ

Ağılların parazit ve diğer zararlılardan temizlenmesi için temizliklerinin yapılması ve ilaçlanması gerektiğine de dikkat çeken Günday, şöyle konuştu: “Geçen yıl bölgemizde yaşadığımız bir “Mavi Dil” hastalığı oldu ve bir çok yetiştiricimizi çok zor durumda bırakı. Mavi Dil hastalığının sivrisineklerle hayvanlara bulaştığı açıklandı. Sivrisineklerin barınamaması için ağıllar mutlaka çok iyi bir şekilde ilaçlanmalı. İlaçlama ve temizleme aynı zamanda kene zararlısı için de çok önemli. Bölgemizde de yetiştiriciliği yapılan bazı koyun ırkları kene zararlısına karşı çok zayıf. Kenenin ısırıp zehirlediği çok sayıda koyun telef oldu.  Kenenin öldürmediği hayvanlar da ölmeseler de sürü içinde çok zayıf ve çelimsiz kalıyor.”

KUZU FİYATI 12 LİRADAN AŞAĞI DÜŞTÜ MÜ ÜRETİCİ PARA KAZAMAZ

Sözlerine son günlerde piyasadaki kuzu eti fiyatlarına değinerek devam eden ve şu an için baskülün 11.25 liraya kadar düştüğünü söyleyen Günday, “Kuzu fiyatı 12 liranın altına düştüğünde yetiştiriciye zarar yazar. Sadece kuzu fiyatları değil çiftçi ve yetiştirici olarak bizim her şeyimiz değerinde değil. Sayın Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ve diğer yetkililer her yaptığı açıklamada Türkiye’deki tarım ve hayvansal ürünlerin fiyatlarının Avrupa’ya göre çok yüksek olduğunu vurguluyorlar. Evet bizim ülkemizde bu fiyatlar yüksek ama bizde de tarımsal ve hayvansal girdiler çok yüksek.  Bundan hiç söz eden yok. Çiftçilerin ve yetiştiricilerin girdi fiyatları mutlaka aşağıya düşürülmeli. Bizler yetiştirici olmamıza rağmen çok zaman evimize 1 kilo et alıp götüremiyoruz” diye konuştu.

ÜRETİM KADAR SÜRÜM DE ÇOK ÖNEMLİ

“Girdi fiyatları düşürülmeli, desteklemeler arttırılmalı” diyen Günday,Biz yetiştirici olarak malımızın değer bulmasını, fiyatının yükselmesini isteriz. Ama bu da çare değil. Malda sürüm de olması çok önemli. Bundan birkaç yıl önce Keşan’da faaliyette bulunan herhangi bir kasaba gittiğinizde benim kuzum var dediğinizde 20 tane birden kestirebiliyordunuz ama bugün en çok iş yapan yer diyebileceğiniz işletmeler bile günde sadece 2-3 kuzu kestirebiliyor. Bunun için malının fiyatından çok sürümü de çok önemli.  Yani yetiştirici fiyatlarının çok yükselmesi de çok iyi bir şey değil. Şu anda küçükbaş hayvan yetiştiricisi gerçekten para kazanamıyor. Sadece yetiştiriciliği kendi imkanları ile yapanların çobana verecekleri para kendilerine kalmış oluyor. Çoban tutup da hayvan vakan ve 100-150 baş hayvanı olan yetiştiricinin geçimini sağlaması çok zor. Çünkü para kazanamaz” diye konuştu.

DEVLET, BÜYÜK İŞLETMELERİ DESTEKLİYOR

Günday, son olarak geçtiğimiz günlerde gündeme gelen çoban desteklemesinin hayata geçirilememesinden yakındı ve “ Bu olsaydı bizler için çok iyi olacaktı. Şu anda bu durum ortada kaldı. Devletin destekleme politikaları da bana göre çok yanlış. Çünkü hep çok büyük işletmelere göz önüne alınarak açıklanan teşvikler. Kendi imkanlarıyla küçükbaş hayvan yetiştiren 100-120 baş hayvanı olan mal sahipleri anca malına sahip çıkmaya çalışıyor ama yıldan yıla eriyerek kayboluyor” dedi.