Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin uygulama esaslarını belirleyen tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, damızlık süt sığırı ile damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde, üreticilerin faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullanabilmesi için, 10 baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 10 baş ve üzerine çıkarmaları gerekecek. Söz konusu kredinin kullanılabilmesi için damızlık düve yetiştiriciliğinde işletme kapasitesinin 50 baş ve üzerinde olma şartı aranacak.

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği yapanların da faiz indirimli işletme ve yatırım kredisinden yararlanabilmeleri için 10 baş ve üzerinde kapasite sahip işletme kurmaları veya işletme kapasitelerini 10 baş ve üzerine çıkarmaları gerekecek. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde koyun için en az 50 baş, keçi için en az 25 baş, küçükbaş hayvan besiciliğinde de 100 baş ve üzerinde işletme şartı aranacak.

Karar kapsamında, kredi kullanmak suretiyle yapılan yatırımlardan sigortaya konu olabilecek varlıklar ile tarımsal ürünlerin kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesi zorunlu olacak. Bakanlık ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının faiz desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan işletmelere bu karar kapsamında aynı konuda kredi kullandırılmayacak.

GÜNDAY: TEBLİĞ ÇOK GÜZEL İMKÂNLAR SUNUYOR

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, yayımlanan tebliğin küçükbaş hayvan yetiştiricileri için çok güzel imkânlar sunacağına işaret ederek, “Bölgede faaliyet gösteren yetiştiricilerin büyük bir çoğunluğu sağlanan kredi imkânlarından yararlanacak bir durumda” dedi.

VERİLECEK DESTEKLER BÖLGEMİZDE HAYVANCILIĞIN GELİŞİME ETKİ EDER

Yayımlanan son tebliğ ile kredi alabilmek için küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde koyun için en az 50 baş, keçi için en az 25 baş, küçükbaş hayvan besiciliğinde de 100 baş ve üzerinde işletme şartı aranacağına dikkat çeken Günday, “Köylerdeki göçün önlenmesi isteniyor. Bu şekilde verilecek destekler ile köyden göçün önüne geçilebilinir. 100 adet küçükbaş hayvan üreticisi bu tip desteklerden faydalanarak hayvan sayısını arttırabilir. Verilen destekler bölge hayvancılığına etki edecektir. Köylerimizde yaşayan birçok vatandaşımız hayvancılığımızı geliştirecektir. Bu tip desteklerin hayvancılığa katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sanayi bölgelerine çalışmak için giden vatandaşlarımız imkanları olmadığından geri dönemiyor. Bu tarz oluşumlarda vatandaşlarımız köylerine geri dönebilirler. Yaşanan gelişmeler bölgedeki hayvan sayısına da etki edebilir. Gücü olmayan vatandaşlarımız krediden faydalanarak hayvan sayısını arttırabilir.”

SÜRÜ YÖNETİCİLİĞİ KURSU BİR İŞE YARAMADI

Keşan’da açılan sürü yöneticiliği kursunun bölge hayvancılığına olumlu yönde yansımadığını ifade eden Şenol Günday, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülke genelinde hayvancılıkla uğraşan birçok kişinin sigortası yok. Sektörde bulunan kişilerin sağlık güvencesinden faydalanmasına yönelik olarak kurslar açıldı. Sigortası olanların belge almasına gerek görülmedi. Bölgemizde sektörde bulunup, sigortası olmayan kişi sayısı çok az. Bölge olarak çok faydasını görmedik.”