HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 11.00’da başlayan salon satışına, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, bazı yönetim kurulu üyeleri, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya ve tüccarlar katıldı.

Satıştan önce bir konuşma yapan Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, bu sezon ayçiçeği ürününün bol ve bereketli olasını temenni ederek, “Buğday hasadı yüzde 90 seviyesinde tamamlandı. Bu yıl lisanslı depolarımıza özellikle üreticilerimiz tarafından ilgi yoğundu. Şu an depolardaki doluluk oranımız yüzde 90 civarında. Yumuşak gruplarda depolarımızdaki kapasite dolmuş durumda. Bir tek sert gruplarla ilgili az bir kapasitemiz kaldı. O da tamamlanmak üzere. Buğdayını teslim etmeyen üyelerimiz bize en yakın olan İpsala TMO Ajansı’na ürünlerini götürebilirler. Dün, gerek TMO İpsala gerekse TMO il müdürüyle yapmış olduğumuz istişareler sonucunda yeteri kadar depolama alanlarının olduğunu kendileri de ifade ettiler” dedi.

AYÇİÇEĞİNDE YEŞİL KURT GÖRÜLDÜ

Küresel iklim değişikliği ile beraber bu yıl buğdayda verim eksikliği olduğunu ifade eden Kaymaz, “Uzmanlarla yapmış olduğumuz görüşmelerde şubat ve mart aylarındaki soğuklamadan kaynaklı üre gübresinin çalışamaması, yine nisan ayındaki yağışların yetersiz olmasından kaynaklı bir verim düşüklüğü yaşadık. Buğdaydaki eksikliğe üzülürken ayçiçeklerimizde ekimden sonraki yağış rejiminin çok iyi olmasından kaynaklı bir verim artışı bekledik. Buğdayda kaybettiğimizi ayçiçeğinde tolare edebiliriz. Fakat bundan 15-20 gün önce hepimizin çayır tırtılı diye bir zararlıyla karşılaştık. Bazı bölgelerde ciddi tahribatlara sebep verdi. Yine bölgemize gelen tarım bakan yardımcımıza, ziraat odası başkanımız ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla beraber çayır tırtılı zararlısının bölgemizde doğal afet kapsamına alınmasıyla ilgili talebimiz oldu. Yine TARSİM sigortası kapsamına dahil edilmesiyle ilgili taleplerimizi ilettik. Tarım bakanı yardımcımız söz verdi. İnşallah üretici lehine iyi bir karar alınır. Fakat bu hafta yine tarla ziyareti yaptığımızda, ziraat mühendislerimizle yapılan görüşmeler sonucunda az da olsa tabla çürüklüğü denen bir zararlıyla karşılaştık. Yani yeşil kurt. Az da olsa bunun da zararı var. Üreticilerimizden ricamız uzmanlarla irtibat halinde olsunlar. İklim değişikliğiyle beraber hastalık çeşitleri de değişiyor” diye konuştu.

TAM HASAT ZAMANINDA TELAFFUZ EDİLEN RAKAMLAR BİZİ MEMNUN ETMİYOR

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen de, petrolden sonra en fazla döviz ödenen ayçiçeğinin üretimini arttırmak için yıllardır uğraş verdiklerini dile getirerek, “Geçen yıl girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından ötürü bu yıl üretici ayçiçeğine yöneldi. Keşan’da 550 bin dekar bir arazide 256 bin dekar ayçiçeği ekildi. Biz ekonomiye katkı sağladığımız için seviniyoruz. Ama geçirdiğimiz pandemi, dünyanın getirdiği ekonomik değişiklikler, fiyatları 2021 yılında çok yükseltti. Bundan da halk etkilendi. Ama görüyoruz ki şu anda ayçiçeği fiyatlarında biçim olan bölgelerde aşağı doğru seyrediyor. Üreticiler olarak bunlar bizi üzüyor. Tam hasat zamanında telaffuz edilen rakamlar bizi memnun etmiyor. Neden? Çünkü biz bunu üretmek için 135 gün mücadele veriyoruz. Biz örtü üstü tarım yapıyoruz. Bu yıl hiç hesaba katmadığımız doğal afetler yaşadık. Para yapmayan bir ürünü de hiç kimse ekmez. Bu ürünler bu fiyatlarda seyrederse çiftçi yine buğdaya döner. Fiyatlar çiftçiyi memnun etmiyor. Desteklerin arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa zaten yaşlı olan çiftçi nüfusumuz şimdiden sonra ürününü ekeceğini tahmin etmiyorum” ifadelerini kullandı.

ARILARI, FAYDALI BÖCEKLERİ YOK EDERSEK GELECEĞİ YOK EDİYORUZ

KTB Meclis Üyesi ve tüccar Yusuf Yörük ise tüm dünyanın zor bir dönemden geçtiğini kaydederek, şunları söyledi: “Biz bu süreci en zararla nasıl geçiririz bunun hesaplamalarını yapmamız lazım. Zor bir dönemdeyiz. Daha da devam edecek. Bakanlığımızın, yağlı tohumların bakış açısını değiştirmesi lazım. Ben üzüldüm. Tarım il müdürlüğünden bir mesaj geldi. ‘İlaçlayın’ diyor. İlaçlayın ama bir tarafta da faydalı olan böcekleri öldürüyoruz. Biz dronla gece saat 22.00’de başladık, sabah 07.00’a kadar attık. Arıları, faydalı böcekleri yok edersek geleceği yok ediyoruz. Ama bununla ilgili hiçbir önlem yok. Düz ara ilaçlandı. Bu geleceğimizi de yok ediyor. Az önce ayçiçeği tarlasındaydım. Kellelerin 4’te biri 4’te 2’sinde böcek zararı var. Hepsi mantarlaşmış”

Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya da çiftçinin istediği üretim kapasitesi ve fiyatların gerçekleşmesi temennisinde bulunarak, “Bölgemiz çiftçilik üzerine bir ticaretle dönüyor. Ben hasadın hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah çiftçimiz tekrar umduğunu bulabilir” dedi.

İLAÇLAMALARA DİKKAT EDİLMEDİ

Ziraat Mühendisi Göksel Derya, son 1 haftadır ayçiçeğinde yeşil kurt zararlısının tabya çürüklüklerine yol açtığını ifade ederek, “Tanelerin hepsi boş ve çürümüş vaziyette. Çiçeklerimiz sezon başında gayet iyiydi. İnşallah hasat çiftçiyi memnun eder. Çayıt tırtılının ayçiçeğine verdiği zarar ilerleyen zamanda bizim karşımıza çıkacak. Köyde Balıkesir tarafından gelen arıcılarla karşılaştım. Adam, 80 kovan arıyla geldiğini ancak şu an 30 kovanı kaldığını söyledi. 50 kovan arısı telef olmuş. Yüzde 70 gibi bir eksiklik var. Arılar ayçiçeğinin döllenmesine avantaj sağlıyor. Hayatımızda arı olmazsa, dünyada yaşam olmaz. Her şeyde arı çalışması gerekiyor. İlaçlamalara dikkat edilmedi. Gündüz ilaçlama yapıldı. Bilinçsizce ilaç atıldığını da gördüm. Doğru bir ilaçlama tekniğiyle çözülmedi iş. Şu an ayçiçeği tarlalarında inanılmaz bir kelebek popülasyonu var. Toprak hazırlığını yaparken derin sürüm yapmamız lazım. Oradaki yumurtaları 7 santim toprağın altına atmamız lazım. Bu zararı önümüze bir dahaki senelerde de çıkabilir. Sadece ayçiçeğinde değil 2 yıl önce çeltikte de görüldü” diye konuştu.

Konuşmaların ardından salon satışına geçildi. İlk ayçiçeği ürününü Keşan TB’ye getiren Orhaniye Köyü’nden Recep Gürsel’in 1 tonluk ürünü açık arttırmayla kilosu 15.20 TL’den Erman Tarım Ürünleri ve Gübre Alım Satımı San. Tic. Ltd. Şti. tarafından satın alındı.

Üretici Recep Gürsel’e, Keşan TB tarafından plaket ve 50 litrelik mazot, Keşan Ziraat Odası tarafından 1250 TL’lik hediye çeki, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından ise yaprak gübresi hediye edildi.