Siğilli Köyü Muhtarı Ahmet Kafalı, dün yaptığı açıklamada köyde Temmuz ayı başından itibaren günde 1 tona yakın bamya toplanarak toptancılara kilosu 5-6 liradan satılmaya başladığını ve bu durumun köydeki dar gelirli vatandaşların yaşamlarında geçici de olsa bir rahatlama sağladığını söyledi.

170 HANENİN NEREDEYSE TAMAMI BAMYACI

Siğilli  bamyasının kendine has lezzeti ve organik olması nedeniyle bölgede namının yürüdüğünü ve artık neredeyse ülke genelinde tanınmaya başlandığını belirten Kafalı, köyde bulunan 170 hanenin hemen hemen hepsinin az ya da çok bamya üreticiliği yaptığına dikkat çeker şunları söyledi: “Siğilli’de bu yıl bamya hasadı temmuz ayı başlarında başladı ve sanırım önümüzdeki eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Mevsim şartları nedeniyle bu yıl da verimli bir yıl geçirmekteyiz. Köyümüzde her gün yaklaşık 1 ton bamya toplanarak kilosu 5 ile 6 liradan değişen toptan fiyatlarla satılmakta. Üreticinin tek sıkıntısı malını pazaryerine çıkarıp kendisinin satamaması.

AMELE YEVMİYESİ 35 LİRA

Hem üreticinin hem de tarlada çalışan amelenin her gün çalışarak az ya da çok para kazandığını, bamya toplamaya giden işçilere günde 35 lira yevmiye verildiğini de belirten Kafalı, üretici haftanın 5 günü topladığı malını toptancılara kilosunu 5ile 6 liradan değişen fiyatlara satıyor. Hafta sonları ise pazarda kendi satmak istiyor ama izin verilmediği yönünde şikayetler var. Bence Siğilli Köyü Romanları Kalkındırma Dayanışma Derneği  yönetimi bu konuyu yetkililerle görüşmeli” dedi.

 DERNEĞİN DÜZENLEYECEĞİ FESTİVAL İÇİME SİNMEDİ

 Siğilli Köyü Romanları Kalkındırma Dayanışma Derneği tarafından bu yıl birincisi düzenlenecek olan “Siğilli Bamya Festivali” ile ilgili görüşlerini de açıklayan Kafalı, yapılacak bu etkinliğin tam manası ile içine sinmediğini ve bu nedenle köy muhtarı olarak kendisinin desteklemediğini bildirdi. Böyle bir organizasyon için bu yıl tam anlamı ile bir hazırlanma fırsatı yakalayamadıklarını ve bu nedenle dernek yöneticileri ile konuşup festivali önümüzdeki yıla ertelemelerini önerdiğini de ifade eden Kafalı,Onlara bu yıl bamya ile ilgili geniş katılımlı bir toplantı düzenleyelim ve bunu kayda alıp bölgemizde yayın yapan bir televizyon kanalında yayınlatalım dedim. Ancak kabul etmediler. Festival yapacağız dediler, yapsınlar bakalım” şeklinde konuştu.