Sedat Yılmaz, TARSİM mağduru olduğunu ileri süren Akyüz’ün durumunu değerlendirdi

 

“Sigorta yaptıran üretici, ne satın aldığını bilecek”

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Sigortacılar Komitesi Başkanı Sedat Yılmaz, dün yaptığı açıklamada, TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu)’e olan ilginin her geçen gün arttığını ve münferit hatalardan ötürü sigorta yapmaktan uzaklaşmanın doğru olmadığını kaydetti.

HASAR HEMEN BİLDİRİLMELİ

Sigorta yaptıran üreticinin sigortacı kadar bilinçli çalışması gerektiğini belirten Yılmaz, “Örneğin geçtiğimiz günlerde Kemal Akyüz isimli vatandaşımız, TARSİM’den dolayı mağduriyet yaşadığını basına açıklamıştı. Poliçe yaparken de hatalar oluşmuş. Hasar anındaki aşamalarda da yanlışlar silsilesi var. Sigorta yaptıran üretici, ne satın aldığını bilecek ve son hasat tarihini, ürünün fiyatını, ağaç başına verimi iyi değerlendirecek. Bu arkadaşımız mağduriyete uğramıştır. İlk aşamadan itibaren üretici poliçesini bilecek ve meydana gelen hasarı hemen bildirecek. Özellikle dolu ve fırtına hasarlarında meteorolojiden rapor alacak. Bir de bir forma imza atmadan önce mutlaka okuyunuz. Eğer imza attıktan sonra bir yanlışlık fark ettiyseniz mutlaka TARSİM Genel Müdürlüğü ile iletişime geçiniz.” dedi.

FAZLA BEDEL YAZILDIĞINDA HASAR ÖDEMESİ YAPILMAZ

Poliçede hasat zamanı alınacak olan ürün fazla gösterildiğinde fazla prim ödendiğini ifade eden Sedat Yılmaz, şunları söyledi: “Az gösterdiğiniz zaman hasar ödemede yüzdelik dilime göre ödeme yapılıyor. 100 TL’lik malınızı 80 TL’ye sigorta ettirebilirsiniz ama hasar öderken 80 TL üzerinden ödeme yapılıyor. Yani sigorta bedeli sigorta ettiren tarafından da değerlendirerek kararlaştırılmalı. Eksik sigorta kapsamına girmemeli. Fazla bedel yazdırıldığında ise fazla hasar ödemesi yapılmıyor. Örneğin; eviniz 100 bin TL. 120 bin TL’den sigorta yaptığınız zaman bir hasar durumunda 120 bin TL alamazsınız.

TARSİM, DEVLET GÜVENCESİNDE BİR HAVUZ

Sigorta yaptırılırken acentelere müracaat edilebileceğinin altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Bankalar da sigorta yapacak. Onlara da hedefler veriliyor. Ancak oradaki personel sigortacı olmadığı için önündeki çizelgeye göre işaretliyor. Siz de yaptıran olarak sadece , şıklarına cevap veriyorsunuz bu sefer mağduriyetler ortaya çıkıyor. Sigorta devlet güvencesinde bir havuz. Sigorta yaptırılanların üyesi her geçen gün artmaktadır. TARSİM’de 2007 yılında bir milyon 478 milyon TL olan prim üretimi 2012’de 9 milyon 497 bin TL’ye çıkmıştır. Bunun paylaşımı yüzde 58 bitkisel ürün, yüzde 21,6 büyükbaş hayvan, yüzde 13,9 sera şeklinde sıralanıyor. Hasar konusuna gelince 2007’de 43 bin 907 bin TL olarak gerçekleşen hasar 2012’de 280 bin 267 TL olarak gerçekleşmiştir.  Münferit bir hasar ile TARSİM’den uzaklaşma fikri doğru değil. Ödenen hasarda yüzde 53,2 ile büyükbaş hayvan hasarı ilk sırada.  Bölgemizde prim üretiminde Tekirdağ 2011’de yüzde 2,5, 2012’de yüzde 2,7. Edirne 2011’de yüzde 2,4 2012 yılında ise yüzde 2,2’ye düşüyor. Ürünlerde buğday birinci sırada, ikinci sırada üzüm yer alıyor. Ürün bazlı hasarda kayısı birinci sırada. Armut ise 6. sırada. Hasar nedenlerinin yüzde 73,2’si doludan, don hasası yüzde 12,9, fırtına hasarı yüzde 10. Risk her zaman var.”