SONGÜL KONAR

“ÇELTİKTE OLUŞAN FİYAT, ÜRETİCİYİ ÜZDÜ”

Çeltik hasadının sona erdiğini hatırlatarak, sözlerine başlayan Şimşek, şunları söyledi: “Çeltikte, sezon üreticinin istediği gibi geçmedi. Fiyatlar üreticinin beklentisinin altına düştü. Üreticiden ürün düşük fiyata alınırken; tüketiciye bu ürün zamlı şekilde satıldığını görüyoruz. Paranın piyasada dolaşmaması ve bankaların kredi faizlerini yükseltmesi nedeniyle, üreticiden alınan fiyatın geri düşmesine neden oldu. Durum böyle olunca, luna cinsi çeltiğin kilogramı ortalama 2 liraya kadar düştüğünü görmekteyiz. Bu üreticiyi üzen bir fiyattır.”

“LİSANSLI DEPO, BÖLGE AÇISINDAN BÜYÜK BİR KAZANÇ”

Gürsel Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çeltikte yaşanan bu durumu toparlayacak faktörlerden birisi, lisanslı depoculuk sisteminin sezon başında açılması olabilirdi. Çeltik hasadından önce, üretici ürününü lisanslı depoya bırakma şansı olsaydı en azından fiyatlar bu kadar düşmezdi. Bölgemizdeki lisanslı depo faaliyetini çeltik ürünü açısından yapmaya çalışan İpsala Belediyesi, bunu harman zamanında yetiştiremedi. 1-2 gün önce ruhsatın alınmasıyla birlikte alımlara başladı. Bu durum biraz fiyatlara etki edebilir. Lisanslı depoya ürününü götüren üretici, ürününün yüzde 75’i kadar kredi alma şansına sahip. Krediyi ‘sıfır’ faizle alacağından ötürü ürün ucuza gitmemiş olacak. Lisanslı depo sezon başına yetişmemiş olsa da, gelecek yıllar için bölge açısından büyük bir kazançtır.”

“GELECEK YILLARDA, TARIM SEKTÖRÜ BÜYÜK BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR”

Fiyatlar hakkında da, değerlendirmelerde bulunan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltik fiyatlarının en az 3,5-4 lira seviyesine ulaşması gerekiyor. Aksi takdirde, üretici gelecek yıl ürün ekiminde zorlanacaktır. Gelecek yıllarda belki de, tarım sektörü büyük bir krizle karşı karşıya kalabilir. En azından üretici, zarar etmeden ürününü satmalı. Girdi maliyetleri belli ve bunu aşağılara çekilmesi imkânsızdır. Üretici, ne kadar iyi ürün elde etse de para yapmadığında kıymeti kalmıyor. Allah, tüm üreticilerimizin yardımcısı olsun.”