SONGÜL KONAR

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ve Tarımsal Danışmanlık Birimi Ziraat Mühendisleri, Memduh Erkut’a hasat öncesi birtakım ziyaretlerde bulundu. 

“SOĞAN FİYATLARINDA ÜRETİCİ MEMNUNİYETİ ARTIŞA GEÇMİŞ OLDU”

Sofralardan yaz kış eksik edilmeyen soğanın stratejik öneme sahip ürün haline geldiğini belirten Danışmanlar, yaptıkları ziyaret ile ilgili şu değerlendirmede bulundular: “Soğan bölgemizde çok yaygın olmamak ile birlikte yer yer ekilen üretim deseninde alternatif olabilecek ürün potansiyeli taşımaktadır. TUİK verilerine baktığımızda 2002 yılından beri soğan ekim alanları azalmaktadır. Azalan üretim artan arza yetişememekte, ihtiyacı karşılamak için soğan ithalatı yapılmaktadır. Sofralarımızda yaz kış eksik etmediğimiz için soğan stratejik öneme sahip ürün haline getiriyor. Bakanlık kış aylarında soğanı ithalatını önlemek için ihracata izne tabi ürün olmaktan çıkardıktan sonra soğan fiyatlarında üretici memnuniyeti artışa geçmiş oldu.”

“BÖLGEMİZDE SOĞAN YETİŞTİRMEK İSTEYEN HERKESE BİLGİ DESTEĞİNDE BULUNABİLİRİM”

Soğan yetiştiricisi Memduh Erkut, soğan üretimi yapmak isteyen herkese bilgi verebileceğini ve soğanın alternatif ürün olduğunu ifade ederek şunları söyledi:“Şubat ve Mart aylarında soğanı ekmeye başlıyoruz. Tohumdan ekiyoruz, yaklaşık 600-700 gr dekara tohum ekiyoruz ve ağustos aylında hasadına başlıyoruz. Normal koşullarda 7-8 kere sulamış olduğum soğanı bu yılın kurak geçmesinden kaynaklı 12-13 defa suladım. Yaklaşık 150- 160 kg gübre atılıyor. Soğan yetiştiriciliğinden memnunum, alternatif ürün olabilir bizim bölgemiz için. Ancak maliyetlerimiz çok yüksek. Mazot, gübre, ilaç geçen yıla göre maliyeti 2 katına çıktı. İlerleyen zamanlarda bu durum düzelir umarım ve bütün çiftçilerin yüzü güler. Bölgemizde soğan yetiştirmek isteyen herkese bilgi desteğinde bulunabilirim. Yeter ki yetiştirmek istesinler. Ben her konuda yardımcı olmaya elimi taşın altına sokmaya hazırım. Bu ürün bölgemizde yetişiyor, soğan alternatif ürün olma niteliği taşıyan bir üründür. Devletimiz destekleme konusuna eğilirse çok mutlu olacağız. Çünkü çiftçilik iyi gitmiyor, mutlu değiliz. Buğdayda ayçiçeğinde para kazanamıyoruz, alternatif ürün olmalı. Bu konuda çalışma yapılırsa, biz yetiştirmek için üretmek için daha huzurlu olacağız.”

“ALTERNATİF ÜRÜNLERİN YAYGINLAŞMASI İÇİN SULAMA İMKANLARININ GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Soğan gibi lavanta gibi alternatif ürünlerin bölgemizde yaygınlaşıp yerleşmesi için Keşan Ziraat Odası olarak desteklerini sunmaya devam edeceklerini vurgulayan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, “Memduh arkadaşımız soğan ekiyor. Bu soğanın yapılabilirliğini gösteriyor. Üreticimizin de belirttiği gibi mutlaka ve mutlaka sulama gerektiren bir ürün. Alternatif ürün yetiştiriciliği diyoruz. Sadece buğday, ayçiçeği, çeltik değil soğan yetiştiriciliği gibi alternatif ürünlerin yaygınlaşması için sulama imkanlarının geliştirilmesi gerekiyor. Bölgemizde alternatif ürünlerin yetiştirilebilirliğini kendi gözlerimiz ile bu gün tarlada gördük. Memduh gibi cesaretli, yaratıcı ve çalışkan insanların varlığı bizi mutlu ediyor ve destekliyoruz. Soğan gibi lavanta gibi alternatif ürünlerin bölgemizde yaygınlaşıp yerleşmesi için Keşan Ziraat Odası olarak desteklerimizi sunmaya devam edeceğiz. Yıllardan beri üretilen buğday ayçiçeği ürün desenine yeni ürünler eklenmesi yorgun olan toprağı da dinlendirecek. Ayçiçeği buğday hastalık ve zararlıların topraktan uzaklaşmasını sağlayacaktır. Memduh Erkut’a teşekkür ediyoruz, hasadı bol ve bereketli olsun. Tüm üreticilerimizin üretim ve hasat sezonu hayırlı olsun” diye konuştu.