HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Kısa süre önce açılan ‘tarım’ alanıyla ilgili, dün, saat 15.30’da, Keşan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cemal Turan, Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, Keşan Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Tolgan Anbarlı katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte bakanlıkların yaptığı ‘mesleki eğitim’ protokolü kapsamında burada olduklarını belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü hızla değişen teknolojiler ışığında eğitim verilen 47 meslek alanına ait 105 dalda ihtiyaç duyulan iş gücünü yetiştirmek ve nihai olarak da sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmak amacıyla ilgili sektör temsilcileri, bakanlıklar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği protokolü tesis etmektedir. Bu bağlamda 2021-2022 yılında tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı ile laboratuar hizmetleri alanlarında Milli Eğitim Bakanlığımız il uhdesinde 123 okul, 9329 öğrenci, 264 öğretmenle bu protokol ‘gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlikte’ yaklaşımımızla geleceğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Protokol kapsamında okul yöneticisi ve öğretmenlerin teknik ve mesleki yönden her iki bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirlenecek, alan öğrencilerine başarı bursu verilmesi yönelik çalışma ve girişimlerde bulunacak, alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak projeler ve çalışmalar yapılacaktır. 81 ilde eş zamanlı yürütülecek çalışmalara ilişkin 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 30 kontenjan, yine içinde bulunduğumuz Keşan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde 30 kontenjanlık öğrenci alımı yapılacaktır. Bu iş birliği protokolü kapsamında hayata geçirilecek çalışmalar kıymetli öğrencilerimize, saygı değer velilerimize, ilçemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

BU SEKTÖRLERE BÜYÜK İVMELER KAZANDIRACAKLARDIR

Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ise Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarım, hayvancılık ve laboratuar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm alanlarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini arttırarak, tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 01.06.2022 tarihinde ‘mesleki ve teknik eğitim işbirliği protokolü’ imzaladığını ifade ederek, “İlimizde bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından okullarda görev yapan öğretmenlerimize, eğitim gören öğrencilerimize değişik konularda destek verilecektir. Bu protokol kapsamında alan derslerinde bakanlığımız eğiticilerin görev almaları sağlanacak. Alan öğretmenlerinin ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği atölye, laboratuarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başı eğitimler düzenlenecektir. Alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapılacak. Alan öğrencilerine işletmelerde mesleki eğitim ve stajlarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurum, kuruluşlarda yapmaları sağlanacaktır. Alana uygun tohum, gübre, fide, canlı hayvan ve bunun gibi malzeme desteği sağlanacak. Alana uygun donatımlar yapılacaktır. Tohum yetiştirmeye yönelik ortak ve pilot uygulamalar yapılacak. Hastalık, zararlı bitkiler, gübre, bitki besleme ve bunun gibi konularda ortaklaşa çalışmalar yapılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki dijital tarım kütüphanesi ve tarım, orman akademisine erişim izni sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların ve Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesindeki eğitim merkezlerinin ortaklaşa belirlenecek takvim ve program çerçevesinde çiftçi eğitimi ve bunun gibi faaliyetlerde kullanılması sağlanacaktır. Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler proje, seminer, kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi ve bunun gibi farkındalık faaliyetleri düzenlenecek, tarım teknolojilerindeki gelişmeleri akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım ve bunun gibi konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortaklaşa eğitim faaliyetleri düzenlenecektir. Yerel çeşitler konusunda farkındalık oluşturmak üzere çalışmalar ve tescil edilen çeşitler hakkında bilgilendirme faaliyetleri yapılacak. Okulların toprak, yaprak, su vb. analiz yapabilmeleri için kapasitelerinin güçlendirilmesi şeklinde belirlenmiş olan faaliyetler gerçekleştirilecektir. Mottomuz, ‘Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde’ diyoruz. Bu yaklaşımla bu alanlarda yetişecek gençlerimiz mezun olduklarında tarım ve gıda sektöründe nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaklar. Ve bu sektörlere büyük ivmeler kazandıracaklardır” diye konuştu.

TARIMA SEVGİMDEN DOLAYI

‘Tarım’ alanına ilk kayıt yaptıran Baturay Aslan da tarım alanındaki okulları babası ile birlikte takip ettiğini dile getirerek, “Bu benim çiftçiliğe, tarıma sevgimden dolayı, babamın mesleğiyle uğraştığımdan dolayı ve bu alanı daha çok modernleştirebilmek için bu alanı tercih ettim” ifadelerini kullandı.

Baba Özer Aslan ise buğday, ayçiçeği ve kaba yem ektiklerini kaydederek, “Bölgemizin yapı şartlarına göre uğraşmaya çalışıyoruz. Ben 1999-2000 yılları arası Halkalı Ziraat Lisesi öğrencisiydim. Bazı kişisel sebeplerden dolayı bırakmak zorunda kaldım. İçimizde bir ukde kaldı. Bu sistemi gördük, takip ettik. Tarım bölümü açılacak denildiğinde çok sevindik. Nihayet ki oğlumuzda bu döneme yetişebildi. Ben kendimde yapamadığımı oğlumda görmek istiyorum. Tarımın artık modern bir şekilde olmasını istiyoruz. Gelecek nesillere taşınmasının iyi bir örnek olmasını temenni ediyorum. Tarımda çok açıklıklar var. Baturay 6 yaşından beri traktör üstünde. Kabataslak bazı şeyleri almış vaziyette. Onun önünde engel görmüyorum” dedi.

Anne Asiye Aslan da, hayırlı olmasını temenni etti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz da, hem merkezde hem de köyde toplam 31 dönüm belediye tarafından hibe edilmiş arazi olduğunu ve bu arazi üzerinde uygulamalı eğitim gerçekleştireceklerini ifade ederek, “Yine İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün önderliğinde bakanlığımızdan 2 tane 500 metrekarelik sera isteyeceğiz. Bu serada düşüncemiz örtü altı çilek yetiştiriciliği ve çiçek yetiştirmek. Bu konuda velilerimize sorduk, dönüşler aldık. Bugün de ilk öğrencimizi kabul ettik. Devamını bekliyoruz” diye konuştu.

Daha sonra Baturay Aslan’a ‘teşekkür belgesi’ verildi.